Klaag, klaagt, geklaagd…

Klaag jij wel eens? Ik weet zeker dat je antwoordt met ‘ja’. Ik doe het namelijk ook soms! Soms is het ook gewoon zo lekker om even los te gaan over alles wat er tegenzit. Heerlijk! Het voelt dan echt als een opluchting. Lekker, nuttig, fijn.. maar is het onderaan de streep eigenlijk wel zo fijn als we op het eerste gezicht denken? Het antwoord daarop is duidelijk een ‘nee’.

Wanneer we klagen vult ons hoofd zich vol met negatieve dingen. En misschien ken je de uitspraak wel: ‘alles wat je aandacht geeft groeit..’ en zo ook met dit. Negatieve gedachtes trekken alleen nog maar meer negatieve gedachtes aan. Dat zorgt er stiekem voor dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt en je je helemaal niet meer zo lekker voelt. Feitelijk gezien verandert er ook helemaal niets door te zeuren.

Heus, je mag best wel eens klagen. Soms is het ook oké om jezelf soms even zielig te vinden. Maar met de nadruk op sóms. Stiekem klagen we namelijk wat af. We klagen over het weer, de bus die te laat is, de hond die binnen geplast heeft, school die drie minuutjes later uit is, de bananen die uitverkocht zijn, de afstandsbediening die kwijt is, een vlekje op onze trui and so on..

Het lijkt zo onschuldig…

Maar dat is het niet! Klagen heeft namelijk een groter effect op je gezondheid dan je misschien zou denken. Mensen die veel klagen maken namelijk extra cortisol aan. Cortisol is een stresshormoon. Je stresslevel wordt dus daadwerkelijk hoger als je veel klaagt. Je lijf reageert dus écht op alle  negatieve gedachtes. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel klagen korter leven, minder vrienden hebben en vaker ziek zijn. De onschuld is er wel een beetje vanaf als je het zo bekijkt..  

Dus ik ga 4 tips met je delen die ervoor zorgen dat je positiever in het leven kunt komen te staan. Probeer het maar eens uit, oefening baart kunst!

 

1. Het is wat het is, acceptatie!

Deze gedachte helpt mij vaak heel erg goed! Het is wat het is.. niets meer en niets minder. Erover klagen heeft geen zin, het verandert namelijk niets. Of ja.. wat het verandert is dat je je er nog beroerder over voelt. Feitelijk is het enige wat écht helpt, de situatie te accepteren zoals het is.

Acceptatie brengt rust en balans. Het heeft ook zo weinig nut om het niet te accepteren. Dan ben je jezelf druk aan het maken over iets wat je toch niet kunt veranderen en dat is zooooon verspeelde energie, niet dan?  

Vraag jezelf af: kan ik er nu iets aan doen? Nee? Accepteer! Kan ik het de volgende keer anders doen? Ja? Doe het de volgende keer anders en accepteer dat het nu zo is zoals het is

 

2. Minder klagen en meer waarderen

Wanneer je veel klaagt lijken er ook steeds meer nieuwe redenen bij te komen om te klagen. Logisch ook, want je focust je op het negatieve.

Kijk eens of je je op de positieve dingen kunt focussen! Er gaan eigenlijk ook veel meer dingen goed dan fout.  Wanneer je dankbaar bent voor dingen wordt je gelukkiger en meer tevreden. Stel jezelf de vraag: ‘’wat gaat er goed in mijn leven?’’ Er zijn genoeg dingen die je kunt opnoemen! 

Ik durf te wedden dat het rijtje van goede dingen veel langer is.

3. Onderneem actie wanneer je iets vervelend vindt

De definitie van klagen is: ‘klagen is feedback geven op een situatie zonder de intentie te hebben er iets aan te veranderen.’

Ja heus, je mag best benoemen wat je lastig vindt of wat je stoort, maar onderneem er vervolgens actie op!

Vind je je werkplek echt niet meer leuk? Ga op zoek naar nieuw werk, solliciteer! Heb je te weinig geld? Ga kijken naar een manier om wat extra bij te verdienen. Die rommelige tuin die je al weken aankijkt om eens goed onder handen genomen te worden? Doe het! Pak je schoffel en kom in actie! Irritant dat de deur piept en klemt? Repareer het. De  oplossing is vaak door het gewoon te dóén. Pak het aan, neem je verantwoordelijkheid en kom in actie en je zult je daarna stukken beter voelen. Dat varkentje heb je maar mooi even zelf gewassen. Hoe fijn!?

4. Je hoeft niet overal iets van te vinden..

Hoe zou het zijn om eens te gaan oefenen om geen mening te hebben? Onze mening ergens over wordt gevormd omdat we bepaalde verwachtingen hebben. Kijk eens of je je verwachtingen bij kunt stellen. Leef meer in het moment, waai met de wind mee en voel hoe het stroomt. Probeer minder te controleren, manipuleren en je vast te klampen. Hou je vooral bezig met het proces in plaats van met de uitkomst.

Leef in het moment, laat de boel gewoon eens zijn zoals het is.

Stop met fietsen tegen de wind in, draai om en laat de wind jou eens lekker in de rug blazen. Klinkt heerlijk toch!? Succes! 😊

 

Liefs, Marée

Positiever in het leven staan?

Boek je eerste sessie bij de paarden!