Opleiding Psychosociale Paardentherapie

Leer tijdens de opleiding Psychosociale Paardentherapie om zelfstandig diepgaande therapie met hulp van paarden te geven, gericht op mensen met trauma en hechtingsproblemen.

Houd de website en facebook in de gaten om te weten wanneer de volgende module start

Opleiding Psychosociale Paardentherapie

Paarden zijn prooi- en kuddedieren. Om te overleven moeten zij gevoelens en intenties van anderen interpreteren en daarop reageren. Het zijn deze eigenschappen die wij gebruiken bij coaching met paarden. Het omgaan met paarden biedt je een snelle bewustwording. Paarden spiegelen direct en zonder oordeel je (onbewuste) gedrag. Dit geeft op veilige wijze diepgaand inzicht in jouw functioneren. Paarden zijn bijzondere therapeuten en coaches. Zonder er een goed of fout aan te verbinden, laten de paarden zien wat zij voelen bij jouw gedrag en jouw houding. Daardoor is coaching en therapie met paarden dan ook een zeer doeltreffende manier om inzicht te krijgen in het eigen gedrag.

Het mooie aan therapie met paarden is dat je direct een gedragsverandering bij het paard ziet wanneer de cliënt zijn of haar eigen gedragingen, gedachten of emoties (h)erkent en verandert. Hierdoor worden de besproken thema’s en onderwerpen visueel en komt het bewustwordings- en veranderingsproces bij de cliënt veel sneller op gang. Alles wat je tijdens de paardentherapie leert kan je op die manier inzetten in de praktijk.

Is de opleiding Psychosociale Paardentherapie iets voor jou?

Deze opleiding is helemaal leuk voor jou als je een echte paardenman/vrouw bent! Je hebt dus ervaring met paarden en eventueel met paardrijden. Daarnaast is onze vooropleiding paadencoaching vereist. Uiteraard moet je ook door ons geschikt worden bevonden, daarna ben je van harte welkom. De eerste modules starten in het najaar van 2021 mits voldoende aanmeldingen

Wat ga je allemaal leren tijdens de Opleiding Psychosociale Paardentherapie?

In deze opleiding gaat het vooral om mensen en paarden combineren in therapie. Ook je eigen proces is een heel belangrijk onderdeel. Een goede therapeut zijn valt of staat tenslotte met jouw eigen vermogen om je eigen pijn en onverwerkt verdriet aan te kijken en te doorleven. Je gaat leren hoe je een paard in de hulpverlening betrekt. Je leert alles over paarden en hun behoeftes en gedrag. Zij zijn immers onmisbaar tijdens je therapie. Het is dus fijn als je zoveel mogelijk kunt aansluiten bij hun natuurlijke behoeftes. Daarnaast werk je uiteraard met mensen. We gaan je dus alles leren over communicatie en over belangrijke gesprekstechnieken. Verder behandelen we onder andere:

 • De aard van het paard;
 • Het spiegelend vermogen van een paard en hoe je dit inzet tijdens een sessie met mensen;
 • Specialistische oefeningen met paarden en mensen;
 • Het werken met en in groepen;
 • Werken met kinderen en paarden
 • Gesprekstechnieken;
 • Hoe stel je een traject op en geef je hier vorm aan;
 • Het opzetten/groeien van je eigen praktijk;
 • Psycho educatie trauma en hechting;
 • Traumaverwerking EMDR;
 • Hulpbronnen installeren RDI.

Verder leer je over trauma en hechtingsproblemen en hoe deze zich in een mensenleven manifesteren. Tevens schenken wij aan de 2Tango hulpbronnen installatie technieken met paarden en de 2Tango trauma verwerkingstherapie met paarden. Je weet aan het einde van de opleiding Psychosociale Paardentherapie hoe je trauma’s bij mensen kunt verzachten/helen, hoe je paarden bij deze therapie kunt betrekken, hoe je psycho-educatie geeft en welke voordelen dit heeft. Tevens weet je waar jouw eigen trauma’s zitten die geheeld (mogen) worden.Je weet aan het einde van je eerste jaar wat therapie met paarden is, hoe je een therapeutisch gesprek vormgeeft, hoe je een paard daarin betrekt, wat het gedrag van het paard zegt over je cliënt, wat paardentaal is, hoe jij je eigen bedrijf kan starten en hoe je je onderscheid van anderen, welke coachvormen en therapievormen met paarden er zijn en hoe je dit kunt toepassen in jouw bedrijf.

Je eigen proces

Wij zijn van mening zijn dat jij als therapeut stevig in je schoenen moet staan en je eigen pijn aangekeken mag hebben. Daarom speelt je eigen proces een belangrijke rol tijdens deze opleiding. Er volgen dan ook oefendagen waarin jij laat zien dat jij weet hoe paarden spiegelen en of je een sessie met mensen en paarden kunt begeleiden. Daarnaast is het de bedoeling dat je in leertherapie gaat en stage gaat lopen.

Verder in het jaar van de opleiding Psychosociale Paardentherapie komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Hechting;
 • Relatieproblemen & therapie;
 • Intake gesprek en Kernvertrouwen beoordelen;
 • Werken met het enneagram;
 • Verschillende hypnose technieken;
 • Zwangerschap en geboorte;
 • Voicedialogue;
 • Kernkwaliteiten beoordelen;
 • Thermometers toepassen;
 • Lichaamswerk;
 • Meditatie & mindfulness;
 • Acceptance & Commitment Therapy (ACT) 

Uiteraard betrekken we daar overal een paard bij!

Aan het einde van de opleiding ben je in staat om zelfstandig diepgaande therapie met de hulp van paarden te geven gericht op mensen met trauma en hechtingsproblemen. Je weet welke therapie vormen er zijn en kunt deze toepassen, je weet hoe je het paard hierbij kunt betrekken, ben je in staat om met een bewezen effectieve methode trauma’s te verzachten/helen, je hebt je eigen proces meer uitgediept en doorleeft, je weet hoe je een therapeutisch proces kunt leiden/volgen en je bent een vakkundig professional.

Interesse om de opleiding te volgen?

Lijkt het jou leuk om in 2021 te starten met de opleiding? Stuur ons dan snel een berichtje en wij nemen binnenkort contact met je op.

Opleiding Psychosociale Paardentherapie
2Tango Opleiding
Opleiding Psychosociale Paardentherapie

Praktische informatie

De eerste modules starten in het najaar van 2021. Houd de website en facebook in de gaten wanneer de eerste modules gaan starten. De dagen zullen plaats vinden op zaterdag/zondag/maandag/dinsdag soms verspreid over de maand, soms achter elkaar en duren van 9.30 tot 16.00. De dagen bestaan uit zowel een gedeelte theorie en praktijk als hele dagen theorie en hele dagen praktijk. Aan het einde van de volledige opleiding (alle verplichte modules) heb je alle kennis die nodig is om zelfstandig therapie met de hulp van paarden te geven.

Tussen de opleidingsdagen door is de bedoeling dat je zoveel mogelijk zelf gaat oefenen. Tijdens de opleiding ga je bij ons stage lopen (indien je dit wenst). Omdat privacy van onze cliënten hoog in het vaandel staat zul je hiervoor zelf cliënten moeten aandragen zodat je mee kunt lopen. Cliënten die je zelf aandraagt kennen jou en zullen het dus geen probleem vinden dat je meeloopt en meekijkt. Deze cliënten betalen gewoon hetzelfde tarief als alle andere cliënten die bij 2Tango in therapie zijn. Wil je buiten de opleidingsdagen oefenen maar beschik je niet over paarden? Dan bestaat de mogelijkheid tot huren van onze locatie en paard(en). Let op vol=vol. 

“Voor mij was de opleiding Psychosociale Paardentherapie een hele bijzondere ervaring waar ik dankbaar voor ben. Ik heb enorm veel geleerd, heb mijn maskers afgegooid. Ik wilde een veilige persoon zijn voor paarden, voor mezelf en mijn omgeving.
 
Ik heb mede dankzij de paarden geleerd dat je veilig voor ze bent wanneer je binnenkant klopt met wat je aan de buitenkant laat zien. Ik heb geleerd dat paarden niet verwachten dat je perfect bent of het altijd goed doet. De paarden accepteren je zoals je bent, ook wanneer je verdrietig bent, angst hebt of boos bent. Wanneer ik dat kon laten zien werd alles zachter, ook bij de paarden. Ze kwamen dichter bij me en ik voelde me gezien en gedragen in een veld van onvoorwaardelijke liefde.”
Deelnemer opleiding 2018

Kosten

Omdat je flexibel bent in welke modules je wel en niet volgt is het opleidingstarief dus ook verschillend. De dagen zijn in ieder geval exclusief lunch en inclusief koffie/thee, reader en (mits geslaagd) certificaat. Heb je alle verplichte modules met goed gevolg afgerond dan ontvang je je certificaat. Als je een module niet hebt gehaald bestaat er mogelijkheid tot herkansen. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Stage & leertherapie

We adviseren bij minimaal 2 cliënten mee stage te lopen. Zoals eerder vermeld is het de bedoeling dat je deze cliënt zelf meeneemt. Voor jou zitten hier in principe geen kosten aan verbonden. Je cliënt betaald de sessies (mogelijkheid tot vergoeding van de ziekenkostenverzekering) en jij kijkt mee. Je mag hierna een kwartier lang al je vragen stellen.

Leertherapie is verplicht. Dit betekent dat je zelf in therapie gaat bij Brenda. De kosten hiervan komen bovenop de opleidingskosten. De bedoeling is dat je minimaal 5 sessies tijdens de opleiding in therapie komt zodat je zelf ook aan je eigen proces gaat werken.

2Tango Opleiding

Introductievideo opleiding

Ter introductie van de opleiding hebben wij een video opgenomen! In deze video introduceren wij onszelf en beantwoorden wij de meest gestelde vragen over de opleiding. Wij hopen dat je door deze video en deze pagina een goed beeld krijgt van de opleiding en de mogelijkheden die de opleiding ook jou kan bieden.

Schroom niet om contact met ons op te nemen via mail of telefoon wanneer je nog vragen hebt. 

Benieuwd wie wij eigenlijk zijn? Op onze ‘over-ons’ pagina vind je meer informatie over ons en de paarden! 

Benieuwd hoe therapie met de hulp van paarden in zijn werk gaat?  Kijk dan eens op onze Social Media. Je krijgt daar een goed beeld van de paarden, ons bedrijf en de mogelijkheden die de opleiding je kan bieden!

Facebook

Instagram

YouTube

In het Paardenmagazine “De Hoefslag” Nr. 8 – 2019 heeft een 3-pagina groot verslag gestaan van het werk dat wij doen bij Therapeutisch Centrum 2Tango. Een verslaggever van het magazine heeft de hele dag met ons meegelopen. Je kunt het magazine bestellen op de website van de Hoefslag.

Interesse om de opleiding te volgen?

Lijkt het jou leuk om te starten met de opleiding? Stuur ons dan snel een berichtje en wij nemen binnenkort contact met je op.