We willen jullie graag meenemen in onze afgelopen twee weken. Er bereikte ons het heftige nieuws dat John, de eigenaar van onze stal, zijn euthanasie-datum had vastgesteld. Er volgden twee hele bijzondere weken vol liefde, verbinding met hem en zijn gezin en veel mooie inzichten die we graag met jullie willen delen. Dit is een open brief aan John, een eerbetoon aan wie hij was als mens.

R.I.P. Lieve John, bijzondere vriend!
11-01-2019

Een kleine twee weken geleden hoorden wij dat je besloten had dat je niet meer verder wilde leven. Jouw lichaam, het was op… de euthanasie-datum was vastgesteld. Een besluit wat aan de ene kant niet onverwacht kwam want we wisten dat je erg ziek was… we hebben het hier vaak met je over gehad en we hebben je zien worstelen met de lucht die je vaak niet genoeg had. Altijd gaf je aan de dood niet te vrezen en er ook niet bang voor te zijn. Maar toen het eenmaal zo definitief uitgesproken werd, overrompelde het ons toch enorm. Een baksteen in onze maag, een brok in onze keel maar ook  zoveel begrip en respect voor jouw keuze. ‘’Alle keuzes tot nu toe in mijn leven heb ik zelf gemaakt, en dus deze ook. En het is goed zo…’’ zei je ons.

Twee weken met vele bijzondere momenten volgden. Vaak gingen we bij je langs. Veel gelachen, veel gehuild, veel prachtige diepgaande gesprekken over alles wat er aan de andere kant zou zijn. En over wat er aan de andere kant allemaal was bestond bij jou geen twijfel, je vóélde dat het zo was. ’’Hoe kan ik daar nou tegenop zien? Ik weet waar ik naar toe ga. dat is de áller mooiste plek die er bestaat! Ik kan niet wachten!’’ Je stond zo in verbinding met jezelf, de mensen om je heen en ook met de andere zijde, het hiernamaals. Ieder keer als je erover vertelde hoe het zou zijn, zagen we je zo stralen. Je gaf dan helemaal licht.  Er was geen enkele twijfel bij jou over of dat dit de beste keuze zou zijn, je zou weer naar ‘huis’ gaan. De plek waar je vandaan komt en waar je al jouw dierbaren die al voor jou heen zijn gegaan, weer zou ontmoeten.

Het is bijzonder wat er gebeurt wanneer alle nonsens van het leven weg valt… wanneer dingen zoals de boodschappen, wie er voordringt in de rij of welke voetbalwedstrijd er is gewonnen er totaal niet meer toe doen. Als al het onbelangrijke naar de achtergrond verdwijnt en al wat er werkelijk toe doet, de kern van het leven, zich meer dan ooit laat zien.  Wanneer liefde naar voren treed en zich met al haar warmte doet verbinden met datgene wat er is. Helemaal in het hier en nu, zonder verzet, geen strijd, geen what if… gewoon ZIJN. ‘’Het is goed zo’’, zei je.

Wij geloven dat we nog nooit iemands woorden zó gevoeld en geloofd hebben als deze woorden van jou. Het bracht licht en ruimte. Ook rust… een berusting in dat het zo goed is,  we zijn zo blij voor jou. Eindelijk vrij zijn, verlost van je eigen lijf. Je zei dat je zou hoeden over onze stal en altijd een oogje in het zeil gaat houden, want afscheid nemen bestaat niet. ‘’Ik zal er altijd zijn, ik ga niet weg.’’

Wanneer we een grote vogel boven de bak zouden zien vliegen zou jij dat zijn, en alle veertjes die we zouden vinden zijn van jou. En wat gunnen we je dat enorm… die grote vleugels, die vrijheid. We twijfelen niet aan of je weg bent, wat dat ben je niet…  Wat ontzettend bijzonder om zo deze laatste weken met jou en je gezin gedeeld te mogen hebben.. ‘’Liefde is het enige wat écht belangrijk is’’ zei je. ‘’En het makkelijkste wat er is…. De sleutel hangt om je nek, je hoeft hem alleen maar in het slot te steken.’’

‘’Leef! Geniet en leef!’’, dat zijn jouw woorden.  We hebben alles wat je gezegd hebt als een spons opgezogen. We grapten nog met je over dat we wel een filmpje op zouden kunnen nemen van alle dingen die je zei, om ook aan onze cliënten te kunnen laten zien. Alles was zó de spijker op zijn kop… zo puur. Wat heb je ons die laatste weken veel geleerd. Dat was ook wat je belangrijk vond.. dat anderen iets zouden leren van jouw leven. En lieve John… dat is gelukt. Wat heb je ons veel geleerd met jouw bijzonder mooie persoonlijkheid. Overgave, zijn met wat er is, acceptatie, liefde,  verbinding, het volgen van je gevoel, het luisteren  naar je innerlijke stem.  Het heeft ervoor gezorgd dat we nog weer dichter bij onszelf zijn gekomen. We hebben gevoeld waar het écht om gaat en dat is ook hetgeen wat jij uit wilde dragen en wat ook wij ook graag uit willen dragen. Dat zou volgens jou het probleem niet zijn, zei je met een grinnik. Gevolgd met de uitspraak: ‘‘Meiden, jullie gaan de wereld veranderen.’’ Je schreef ons nog een prachtige kaart vol wijsheden, die nemen we mee in ons hart. Je vondt het belangrijk dat ook anderen iets zouden leren van jou, daarom willen we dit graag delen met alle lieve mensen die dit stuk lezen zodat ook zij er wat uit kunnen halen voor henzelf en zodat zij er ook wat van kunnen leren.

‘’Ook jullie willen dat het denken en voelen bij mensen veranderd, dat doen jullie goed zo! Hoogstwaarschijnlijk lach ik me rot hierboven om die stuntelige mensen. De oplossing voor problemen van mensen ligt veel simpeler dan zij zelf vermoeden. Ieder mens heeft houvast nodig, in de vorm van een partner, een god of wie dan ook. Een rotsvast geloof/zeker weten dat het nooit fout kan gaan en dat alles er mag zijn brengt rust in jezelf. Wanneer je alles met liefde benaderd kan er namelijk helemaal niets fout gaan. Jullie dragen dit uit of laten mensen dit zelf beseffen. Daar kan ik niets anders dan diep respect voor hebben. Geloof me als ik zeg dat ik nog vaak kijk naar die twee leuke meiden als ze in de rijbak bezig zijn.’’

Lieve John, jij hebt onze wereld veranderd.  Je hebt ons enorm geraakt en geïnspireerd. We kunnen niet in woorden uitdrukken hoe enorm dankbaar we zijn dat we dit pad met jou mee hebben mogen bewandelen. Dat onze paden elkaar gekruist zijn en dat we zo’n bijzondere band op hebben kunnen bouwen met elkaar.  Afscheid nemen bestaat niet, dus dat hoeven we dan ook niet te doen. Alleen appen en bellen gaat niet meer zei je. Maar de connectie, de liefde en de verbinding die er is zal voor altijd blijven bestaan.

 

Daar heb je namelijk geen lichaam voor nodig , dat is de taal van de ziel.

 

Heel veel liefs,
Brenda en Maree

UPDATE 14-01-2019:  In de afgelopen dagen zijn de berichten van medeleven binnengestroomd via allerlei kanalen. Dit heeft het gezin van John en ons zeer veel goeds gedaan. Het is goed om te weten dat zoveel mensen voor zichzelf iets uit de boodschap van John kunnen halen. Uiteraard vinden wij het erg fijn wanneer ook jij je gevoelens rondom deze blog met ons wilt delen.