Voel je jezelf soms klein? Ben je bang om niet goed genoeg te zijn? En zou je daarom soms het liefste in een hoekje willen wegkruipen of onder de dekens willen liggen en voorlopig je bed niet uitkomen?

Je bent niet de enige! Die momenten herkennen we allemaal.

 

Het niet-goed-genoeg-zijn-syndroom

Bijna iedereen die bij ons in therapie komt, wil graag goed genoeg zijn. Iedereen wil dingen “goed genoeg” (het liefste perfect) doen. Iedereen wil leuk gevonden worden. Logisch toch? We zijn ook maar mensen! We doen allemaal ons best.

Het “goed genoeg zijn” zit vooral in ons hoofd. We zijn bezig met vroeger, situaties waarin we wellicht niet goed genoeg waren of “beter” of “anders” hadden willen zijn. Of we zijn bezig met situaties die nog komen, waarvan we bang zijn dat we niet goed genoeg zullen zijn. We vergelijken onszelf met anderen…. We worstelen wat af. En het zit altijd in ons hoofd.

Wist je dat paarden altijd in het “nu” zijn?

Bekijk bovenstaande foto eens…

Wat zie jij als je naar deze foto kijkt?

 

Wij zien vier prachtige dieren. Puur, lief, eerlijk, zacht en helemaal als zichzelf. Helemaal mindfull, in het hier en nu. Ze zijn zoals ze zijn en dat is helemaal goed. Ze zien er alle vier anders uit. Zorro is groot en zwart, Mitch heeft zwarte en witte vlekken, Yellow is blond met wat wit op zijn hoofd en Skippy heeft manen die twee kleuren hebben. Samen vormen ze een prachtig deel van de kudde. Natuurlijk horen ook onze lieve Baloo en Jack er bij.

Allemaal anders, maar allemaal prachtig. Ieder op zijn eigen manier met eigen schoonheid. Hoe zonde zou het zijn als Zorro niet blij was met dat hij een zwarte parel is… dat hij liever wat kleiner was geweest en zijn zwart had willen inruilen voor blond? Hoe zonde zou het zijn als Mitch zichzelf lelijk zou vinden door zijn vlekken en zich meer koe dan paard zou voelen? Hoe zonde zou het zijn als Skippy haar gekleurde manen raar zou vinden en liever gewoon blond haar had? En hoe zonde zou het zijn als Yellow door het wit op zijn hoofd zich altijd minderwaardig zou voelen omdat hij zwart mooier vindt?

Ja…. ZONDE! Zonde als ze zichzelf niet zouden waarderen om wie ze zijn. Uniek! Er is geen ander paard hetzelfde als zij. Er bestaat er van ieder van hen maar één. Hoe prachtig is dat…

(En wij zijn onwijs gelukkig en dankbaar dat ze bij ons wonen. ) Daarnaast zou het ook zo vreselijk zonde zijn om als ze zich daar druk over zouden maken.. feit is dat het niet veranderd daardoor. Zorro wordt niet klein, Skip haar manen worden nooit 1 kleur. Als ze zich daar druk over zouden, maken gaat er zoveel tijd verloren en missen er zoveel momenten waarin ze zouden kunnen kijken naar wat er allemaal mooi aan henzelf is.

En zo werkt het ook met ons mensen. Soms zo niet blij met onszelf, onzeker, minderwaardig of ongelukkig met wie we zijn. En dat is zo jammer…. ook van jou is er maar ÉÉN. Je bent uniek, speciaal, mooi en bijzonder.

Wanneer we ons best doen om anders te zijn dan wie we werkelijk zijn, komt dat nooit goed uit de verf. Je bént dat namelijk niet. Het kost moeite, zuigt energie, laat je leeg voelen en maakt je ongelukkig. Waarom niet stralen in je eigen kracht?

Laat de wereld maar zien wie je bent.  Wij zijn ook állemaal mooi, net zoals onze kudde paarden.

Omarm wie je bent, zie hoe mooi je bent en dat alles wat bij jou hoort je one of a kind maakt. Je hoeft jezelf niet klein te houden. Want weet je wat?

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf.

Liefs van ons