Het was een prachtige dag toen we onze nieuwe pup, Banjer, verwelkomden in ons huis. Met haar levendige energie en speelsheid zorgde ze vaak voor een lach op ons gezicht. Maar enkele maanden na haar komst maakte Banjer een val die ons leven drastisch zou veranderen. Tijdens dat moment leerden we echter ook een kostbare les over het leven en in het bijzonder over het vermogen om in het moment te zijn, rechtstreeks van onze dappere Banjer.

🐾 De Val en de Diagnose 🐾
Het gebeurde allemaal zo snel – een ongelukkige val in een droge overgroeide sloot, een harde botsing tegen de slootkant, en het luide janken  en piepen van Banjer. Bezorgd brachten we haar naar de dierenarts, waar we te horen kregen dat ze haar nekwervel had gebroken. De schok en de angst voor haar leven overspoelden ons, maar de dierenarts bood een “eenvoudige” oplossing: benchrust gedurende een maand om te herstellen. Dat betekent dat zij vier weken niks mag. En met niks mogen bedoel ik dan ook echt niks mogen. Banjer mag uit haar bench voor haar behoeftes en dat was het. Ze mag niet spelen, ze mag niet kluiven, ze mag niet rennen, ze geen onverwachte bewegingen maken, ze mag helemaal niks.

🐾 De Kracht van In Het Moment Zijn 🐾
Terwijl Banjer haar tijd in de bench doorbrengt, leert ze ons iets waardevols – het vermogen om in het moment te leven. Hier zijn enkele lessen die we van Banjer hebben geleerd:

🐾 1. Geduld en Acceptatie:🐾
Banjer accepteerde haar situatie zonder klagen. Ze laat mij zien hoe belangrijk het is om geduldig te zijn wanneer het leven ons beperkingen oplegt. Zij is degene die de situatie accepteert zoals die is zonder wensen, verwachtingen of oordelen. Hoe lang zij ook zit opgesloten in die bench, zij zit niet te wachten of af te tellen.

🐾 2. Dankbaarheid voor Kleine Dingen:🐾
Terwijl ze beperkt is in haar bewegingen, geniet Banjer intens van elk moment buiten de bench. Haar opwinding om een kort moment buiten te zijn, herinnert mij aan de waarde van kleine dingen en momenten. Als ze me ziet is ze blij om mij te zien. Kom ik maar één keer op een dag dan is ze blij, kom ik zes keer op een dag dan is ze zes keer blij. En elke keer als ze naar buiten mag is ze ook blij en elke keer als ze teruggaat in de Bench dan doet ze dat braaf zonder mokken.

🐾3. Aanpassingsvermogen:🐾
Onze pup past zich aan haar beperkingen aan. Ze leert nieuwe manieren om te spelen en te communiceren, een inspirerend voorbeeld van veerkracht. Banjer vraagt zich niet af WAAROM zij in die bench zit. Zij vraagt zich ook niet af WAAROM ik haar daar in zet en WAAROM ik soms langer blijf en soms kort blijf. Ze is ook niet bezig met WAAROM zij van de ene dag op de andere dag niet meer vrij rond mag rennen en haar hele leven totaal veranderd is. Ze past zich aan aan dit nieuwe leven en maakt het zichzelf zo fijn en makkelijk mogelijk.

🐾 4. Het Koesteren van Gezelschap:🐾
Banjer zoekt troost en gezelschap bij ons. Haar aanhankelijkheid herinnert mij eraan hoe belangrijk het is om quality time door te brengen met geliefden.

🐾5. Leren Loslaten:🐾
Wat Banjer ook niet heeft is een schuldvraag. Wiens schuld is het dat ik in mijn bench zit? Had ik maar wat rustiger gedaan dan was dit allemaal niet gebeurd! Zij had mij niet moeten terugroepen, ze zag toch dat er een sloot zat! Het is dom van mij, het komt door haar… Wanneer wordt het weer beter? Dat zijn allemaal gedachten die wij als mens zouden hebben. Banjer is daar niet mee bezig. Zij laat ons zien dat loslaten van oordeel, schuld, vragen, gedachtes zorgt voor een gevoel van vrijheid, ook al zijn de omstandigheden veranderd.

🐾Levenslessen van Banjer🐾
Onze 5 maanden oude pup, die een ernstig letsel opliep, laat ons zien hoe we de kunst van het in het moment zijn kunnen beheersen. Ze herinnert ons eraan dat het leven vol onverwachte wendingen zit, en dat het vermogen om te accepteren en te waarderen wat er is, ons veerkrachtiger en dankbaarder maakt.