Opleiding systemisch Paardencoaching

Leer in 6 dagen wat systemische coaching met paarden inhoudt.
Contact ons voor meer informatie

De opleiding Systemisch Paardencoach

In de opleiding tot systemisch Paardencoach leer je in zes dagen wat systemisch coachen met paarden inhoudt en hoe je dat kunt integreren in zowel je eigen leven als in jouw coach praktijk

De opleiding systemisch paardencoach duurt in totaal 6 dagen waarin de volgende onderwerpen aan bod komen:

Systemisch kijken

Wat houdt Systemisch kijken naar de wereld en jouw eigen leven in. Wat is Systemisch coachen? Hoe integreer je de systemische blik in jouw eigen leven en in alle systemen waar jij onderdeel van bent; bijv. je huidige gezin, vriendengroep, werk, hobby, sport enz.)

De aard van het paard

De waardevolle aanvulling/ toevoeging van het paard hierin, waarbij we ten alle tijden het systeem van het paard integreren (bijv. de behoeftes, mechanismes, kuddegedrag) Je leert de basisprincipes kennen en toepassen in een paardencoachsessie

De functie van plek

Wat is jouw plek? Hoe zorg je ervoor dat je deze volledig in kunt nemen in alle facetten van het leven? Dit komt uitvoerig aan bod gedurende de opleiding. Je gaat aan de slag met je eigen Innerlijke houding en hoe dit van invloed kan zijn op een systemische paardencoachsessie

Het (ge)weten

Wat houdt “Weten” in en hoe pas je dit toe? De verschillende soorten van “(Ge)Weten” komen aan bod. Hoe ga je van het “wel weten” en/of “iets (anders) willen” naar het daadwerkelijk uitvoeren van jouw wensen?

 

Gesprekstechnieken

Het werken/ oefenen met systemische zinnen

Opstellingen met paarden

Als pasgeborene en kind ben je afhankelijk van je systeem (je ouder/ verzorgers). Hoe (over)leef jij nu? Je gaat ervaren hoe jouw systeem van herkomst van invloed is op wie je nu bent. Zowel de trauma’s als de krachten worden (h)erkend en meegenomen in het proces

Coachtraject opstellen

Wat paarden ons nog meer non-verbaal kunnen leren en laten ervaren (o.a. het lege midden)

Oefenen, feedback krijgen en proeve van bekwaamheid.

Er is veel aandacht voor eigen thema’s, zelfreflectie en eigen ontwikkeling. Wie en hoe je zelf bent en doet als mens, bepaalt nl. wie en hoe je bent je bent als (paarden)coach. Je krijgt hierin veel feedback; van mij, van de paarden en van je medestudenten. Het is een ervaringsgerichte opleiding. We gaan veel oefenen met elkaar en de paarden. Je wordt uitgenodigd en toegelaten tot een (veilige) Online leeromgeving en Community. Je sluit de opleiding af met een bewijs van deelname, of een certificaat, mits je proeve van vakbekwaamheid hebt behaald. Aan jou de keuze (aan het doen van examen zijn extra kosten verbonden).

Je sluit de opleiding af met een bewijs van deelname óf een certificaat mits je de proeve van bekwaamheid hebt behaald. Je kunt het afronden zoals jij wilt

Over onze gastdocent – Esther

Ik ben Esther van Krieken, alleenstaande moeder van 3 fantastische kids. We wonen samen met onze hond Despo in het prachtige Berlicum.
Ik ben in 2015 mijn eigen praktijk “Ik hou van mij” gestart, als Psychosociaal therapeut met inzet van paarden, gespecialiseerd in systemische coaching/ therapie en expert in zwangerschaps,- en geboortetrauma’s. Later kwam daar ook een online academie bij. 

Systemisch leven en werken is life changing voor mij. Enerzijds zo ongrijpbaar dat je er geen woorden aan kunt geven, anderzijds zo aards en zo ongelooflijk logisch dat je doet wat je doet en dit blijft doen, omdat je trouw bent aan je (voor)ouders. Wanneer je gedragingen en emoties uit jouw systemen (h)erkent, komt er een hele andere energie vrij. Wanneer je systemen die niet (meer) dienend zijn doorbreekt, gaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor je open.

Ik heb mijn passie helemaal gevonden in dit wat ik nu doe: therapie en coaching, workshops, lezingen, een online academie en het geven van de opleiding tot systemisch paardencoach. Ik kom iedere dag met veel plezier en energie mijn bed weer uit en ontvang jou graag met alles wat je bij je hebt!

 

Praktische informatie & data

Kosten bedragen € 1.600,- excl. BTW en excl. lunch. Koffie, thee en water is gratis verkrijgbaar. De tijden zijn van 9.30u tot 16.00u. Alle dagen worden verzorgd bij 2Tango in Veghel verzorgd door Esther van Krieken van de Ik hou van mij Academie.

Data in 2024

 • 2 en 3 februari
 • 8 en 9 maart
 • 5 en 6 april
 • Examendag: 7 april (€ 222,- vooraf te voldoen)
 • De opleiding start, mits we voldoende deelnemers hebben. Minimaal 6 en maximaal 10 deelnemers. Zo is er voor iedereen genoeg ruimte voor persoonlijke aandacht.

  Studiebelasting: tussen de opleidingsdagen door organiseer je zelf (evt. met je medestudenten) 2 oefensessies, waar je een reflectieverslag over schrijft, of opneemt. Je kunt hiervoor bij 2Tango terecht, rekening houdende met de daarbij behorende kosten en reglement

   

   

  Vooropleiding

  Voor de opleiding Systemisch Coachen met paarden is geen specifieke vooropleiding vereist. Wel vragen we een open houding en de motivatie tot zelfreflectie. Ervaring met paarden is een must, alsmede het begrijpen van het belang van kuddegedrag. Voor je toegelaten wordt tot de opleiding, vindt er altijd een persoonlijke intake plaats met mij. We bespreken samen of de opleiding voor jou geschikt is en als dit voor beiden een “Ja” is, kun je je direct inschrijven.

   

  Extra info

  Voor deze opleiding is er verplichte literatuur (dit is niet bij het opleidingsgeld inbegrepen)

  • De Fontein, vind je plek van Els van Steijn
  • Coachen met paarden van Ruud Knaapen

   OPTIONEEL
   Bert Hellinger, een hele belangrijke grondlegger van Systemische coaching/ therapie heeft verschillende boeken geschreven. Aanrader voor nu is: De verborgen dynamiek van familiebanden

   Supervisie:
   Na het 2e
    deel van de opleiding plannen we een supvisiemoment in. Afhankelijk van jouw persoonlijke ontwikkeling en behoeftes doen we dit telefonisch, online of bij de paarden. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.

   Examen of bewijs van deelname:
   Bewijs van deelname is kosteloos. Je ontvangt een certificaat van deelname. Het doen van examen is optioneel. Deze bestaat uit het begeleiden van een sessie met de paarden. Na de sessie reflecteer je daarop mondeling naar mij. Je draagt zelf een coachée aan, die zelfstandig naar jouw examen komt (of buiten het examen om bereid is zich terug te trekken). Direct na het examen weet je of geslaagd bent. Je ontvangt een certificaat “Systemisch paardencoach”. Extra kosten: € 222,-). Er is evt. 1 keer de mogelijkheid om herexamen te doen met dezelfde procedure en kosten als bij het examen.

   

  Al 20 opleidingsgroepen begeleid

  2000+ cliënten therapie gegeven

  2Tango bestaat alweer 10+ jaar

  Waarom je bij ons moet zijn…

  Je moet bij ons zijn omdat wij je leren hoe je een compleet coachtraject met paarden vorm geeft van intake tot afsluiting en alles daar tussenin. 

  Je moet ook bij ons zijn omdat paardenwelzijn hoog in je vaandel staat. Wij zien paarden als onze gelijkwaardige collega en dus wordt er aandacht besteed aan de aard van het paard in onze opleiding.

  Je moet bij ons zijn omdat je van een praktische opleiding houdt waarin je snel leert hoe je met paarden en mensen aan de slag kunt, een handson opleiding met je voeten in de aarde.

  Je moet bij ons zijn omdat je het jezelf gunt om datgene te doen waar je écht van droomt, paardencoach zijn!

  En je moet bij ons zijn omdat de “practice what you preach” mentaliteit je aanspreekt. Wij vinden het heel belangrijk dat jij als coach precies datgene van jezelf laat zien en onderzoekt, wat je van je cliënten ook vraagt. Dat alles maakt dat je na een opleiding paardencoaching bij ons een echte stevige professional bent!

  Certificaat

  Een bewijs van deelname wordt verstrekt aan de deelnemers die hebben deelgenomen aan alle trainingsdagen 

  Wil je examen doen?
  De kosten hiervan bedragen 222 euro ex btw
  Na succesvol afronden van het examen ontvangen deelnemers een certificaat waarop staat de je de opleiding met goed gevolg hebt afgerond.

  Er is 1 keer de mogelijkheid om herexamen te doen met dezelfde procedure en kosten als bij het examen.

  Kennismaken

  Benieuwd hoe Coaching met behulp van paarden in zijn werk gaat?  Kijk dan eens op onze Social Media. Je krijgt daar een goed beeld van de paarden, ons bedrijf en de mogelijkheden die de opleiding je kan bieden!

  Facebook

  Instagram

  YouTube

  In de media

  In het Paardenmagazine “De Hoefslag” Nr. 8 – 2019 heeft een 3-pagina groot verslag gestaan van het werk dat wij doen bij Therapeutisch Centrum 2Tango. Een verslaggever van het magazine heeft de hele dag met ons meegelopen. Je kunt het magazine bestellen op de website van de Hoefslag.

  Vervolgopleiding: Psychosociale Paardentherapie

  Wanneer de opleiding met minimaal een voldoende wordt afgerond, is het mogelijk om door te stromen naar de vervolgopleiding Psychosociale Paardentherapie. Dit uiteraard wel wanneer je daar door ons ook voor geschikt wordt bevonden.  Bij deze opleiding leer je om zelfstandig diepgaande therapie met hulp van paarden te geven, gericht op mensen met trauma en hechtingsproblemen. De therapie opleiding wordt tevens in 6 dagen gegeven. Ook de kosten zijn hetzelfde als die van de systemische coachopleiding. 

  Interesse om deel te nemen aan de opleiding?

  Heb je interesse om deel te nemen aan de Opleiding Systemische Paardencoach? Laat hieronder je gegevens achter en ik neem dan zo snel mogelijk contact met je op. Ik stem graag met je af wie je bent en of de opleiding iets voor jou is! Ik vind het belangrijk om je van te voren persoonlijk te spreken en hoor graag je verhaal. Je bent van harte welkom.