Paarden leven in het moment. Ze zijn dus erg goed in het leven te nemen zoals het komt. Toch zie ik vaak dat onze paarden in de herfst met gure wind en in de winter in ijzige kou zich anders gedragen. Ze passen zich een klein beetje aan om beter te kunnen functioneren in de donkere dagen. Zoals met zoveel andere dingen kunnen wij ook hiervan veel leren. Met deze tips van onze paarden voorkom je een winterdip.

Ga naar buiten

Ja echt! Ook wanneer het grijs en grauw is. Buitenlucht zal je humeur een flinke boost geven. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfs op koude en bewolkte dagen zonlicht positieve effecten heeft op je lichaam en geest. En al helemaal als je vlak nadat je wakker wordt naar buiten gaat. Ook al regent het de hele dag, is het koud en guur, kleed je goed aan, doe regenkleding aan en trotseer het weer. En als je dan weer lekker warm binnen bent, voelt het alsof je de wereld aan kan! Paarden staan ook in weer en wind buiten. Ze zoeken wel mogelijkheden om te schuilen maar daar blijven ze niet de hele dag. Door hun wintervacht kunnen ze de kou en de regen goed aan en spelen ze dagelijks ook geruime tijd in de regen en in de modder. Hoe heerlijk is dat! Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen.

Houd je lekker warm

Trek lekker warme kleding aan. Zorg vooral dat je rug en voeten warm zijn, dat helpt om je hele lijf warm te houden. Laagjes kleding en wol helpt goed om warm te blijven. Niks is lekkerder dan als het buiten koud is dat jij dan lekker warm bent. Gezelligheid van een dekentje en een kruik, warme choco of thee! Het roept gezelligheid op en dus kun je ook lekker warm blijven door dicht tegen elkaar aan te kruipen. Paarden blijven warm door een dikke wintervacht aan te maken. Hierdoor kunnen ze goed blijven functioneren. Bovendien maken ze graag van de gelegenheid gebruik om lekker dicht tegen elkaar aan te gaan staan. Zo leren ze elkaar beter kennen en schept het een betere band en het helpt ze warm te blijven. Twee vliegen in een klap.

Eet goed

In de kou moet ons lichaam harder werken om warm te blijven. Daarom heb je in de winter meer energie nodig. Het is belangrijk om genoeg en gezond te eten. Zorg voor voldoende energie toevoer naar je lichaam zodat jouw lijf het om kan zetten in warmte. Paarden eten in de winter meer om warm te kunnen blijven. Hierdoor hebben ze geen extra dekens nodig. Ze eten genoeg en gezond om lekker warm te kunnen blijven in deze donkere maanden

Leef met het ritme van het najaar

Het najaar is bij uitstek een periode van bezinning en een tijd om af te remmen. Laat je meevoeren met

het ritme van het seizoen. Het najaar nodigt je uit om tot jezelf te komen, meer tijd te maken voor je vrienden, je familie en je gezin. De herfst stelt je in staat om naar binnen te keren. Een mooi moment om weer lekker te gaan mediteren of in alle rust een lekker appeltaartje te bakken! Paarden houden geen winterslaap. Maar in de wintermaanden doen ze het wel rustiger aan. Ze staan vaker lekker met elkaar te schuilen of ze staan vaker te slapen samen dan in de lente en in de zomer. Lekker rustig aan dus.

Met deze tips kun je de komende maanden vooruit! En zeg nou zelf, eigenlijk zijn de donkere dagen ook echt net zo charmant als de lente en de zomer. Als je net als de paarden in het moment leeft dan zul je ontdekken dat niet het weer maar jij zelf bepaalt hoe jij je voelt. Het weer kun je toch niet veranderen dus is het zo zinloos om je er tegen te verzetten. Juist om de mooie herfstdagen met alle kleuren en de bijzondere winterdagen met de ijskristallen te omarmen brengt het je precies wat je nodig hebt.

Liefs,

Brenda Therapeut met de hulp van paarden