Hoe vergroot je je eigenwaarde?

Ik hoor het zo vaak zeggen; “Eigenwaarde, wat is dat?” Ze bedoelen het sarcastisch… ze zijn erg onzeker. maar wat is het nu eigenlijk echt, eigenwaarde?

Eigenwaarde is de kern, de fundering, de start van je leven! Van daaruit wordt het leven alleen maar leuker, beter, mooier en groter. Ja echt waar!

Stel we vergelijken je eigenwaarde met de fundering van een huis. Als die fundering goed en stevig is dan kun je een prachtig huis bouwen. Hoe steviger, hoe groter en hoe beter die fundering, hoe groter het huis dat je kunt bouwen. Wie weet kun je zelfs een Vila of een kasteel creëren!!

Zou je die fundering weg laten en een huis bouwen dan stort het als een kaartenhuis in elkaar bij het eerste zuchtje wind… mag jij nu raden wat er gebeurt met jou als je weinig eigenwaarde hebt en een tegenslag komt jou kant op?! Juist, je stort in! Eigenwaarde is dus super belangrijk en fungeert als fundering voor de rest van je leven!

Super belangrijk dus om te weten hoe je je eigenwaarde kunt vergroten en verstevigen. Ik, Brenda, geef je 3 tips.

 

 

Bepaal je eigen-waarde

Met andere woorden, koppel je eigenwaarde los van anderen. Als jij je eigenwaarde af laat hangen van anderen dan wordt het heel moeilijk om je eigenwaarde hoog te houden. Het woord eigenwaarde zegt het al. Het gaat om de waarde die jij aan jezelf geeft, niet die anderen aan jou geven, anders zou het wel anderwaarde heten.

Het geheim is dan ook dat je niemand anders verantwoordelijk kunt maken voor jouw eigenwaarde. Je zult zelf moeten gaan zien dat je meer waard bent dan dat je nu geloofd. Blijf je leven zonder eigenwaarde, dus zonder fundering, dan zul je vaak zandhappen omdat je plannen, ideeën, verwachtingen etc voor de zoveelste keer als een kaartenhuis in elkaar storten.

Ga dus eens elke avond voor jezelf opschrijven wat jij die dag allemaal voor waarde hebt toegevoegd, waarde voor jezelf en waarde voor anderen.

Juist als je niets kunt opschrijven is het belangrijk om toch 3 dingen te bedenken… kom op! Je kunt echt wel een paar mooie dingen opschrijven!!

 

Onderzoek je gedachtes

Je denkt negatief over jezelf en dat moet stoppen! Jij bent de enige die gedachtes is jouw hoofd stopt. Niemand anders kan jouw gedachtes in je hoofd stoppen. Jouw gedachtes zijn jouw gedachtes. Als je dat weet zou je dus ook iets anders kunnen denken. Onderzoek eens wat je allemaal over jezelf denkt, zoals;

 • dat lukt me toch nooit
 • Zie je wel, ik ben gewoon een mislukkeling
 • Ooo wat ben ik toch dom
 • Alles wat ik doe mislukt
 • Doe ik het weer niet goed
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik ben lelijk

Ik word er al moedeloos van als ik er naar kijk! Als je zo denkt dan is het toch geen wonder dat je je niet lekker voelt! Jij bepaald wat jouw waarde is. Als jij dit soort gedachtes in je hoofd stopt over jezelf ga je nooit een lekker, leuk en mooi leven leiden. Jij bepaald jouw gedachtes dus je zou net zo goed kunnen denken;

 • ik doe mijn best dus ik kan het wel
 • Het komt wel goed
 • Ik kan leren van mijn fouten
 • Ik ben goed zoals ik ben
 • Iedereen verdient respect dus ook ik
 • Ik mag er zijn

Hoe anders voelt dit? Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik krijg hier een prettig gevoel van. Ik hoor je al zeggen: “makkelijker gezegd dan gedaan”. Ja wellicht is dat zo…. maar van andere kant waarom eigenlijk? Je kunt gewoon elke dag een notitie maken van een negatieve gedachte waarop je jezelf betrapt en daar direct het positief tegenovergestelde van maken. Als je dat maar lang genoeg traint dan zul je merken dat je hersenen als het ware opnieuw geprogrammeerd worden en meer vanzelf positiever gaan denken.

 

Doe iets

Ja je leest het goed! Doe iets om je eigenwaarde te vergroten. Je kunt zoveel doen, begin gewoon ergens. Ga bijvoorbeeld iets doen waardoor je een goed gevoel krijgt over jezelf zoals je huis opruimen en schoonmaken. Je kunt ook meer gaan sporten en gezonder gaan eten zodat je je beter voelt. Je zou jezelf kunnen uitdagen door iets nieuws te doen, misschien wel uit je comfort zone (there is where the magic happens!!).

Je zou dingen die je ongelukkig maken uit je leven kunnen schrappen. Er is van alles wat je kunt doen om jouw eigenwaarde op te krikken. Aan de slag dus voor een goede fundering om je leven mooier, blijer, fijner en gelukkiger te maken.

 

Met meer eigenwaarde heb je meer controle en een fijner leven.

En zeg nou zelf… wie is het nou meer waard dan jij?!

 

Liefs Brenda

Je eigenwaarde vergroten?

Boek je eerste sessie bij de paarden!