Nieuwe kans paarden

Wij geven (project)paarden een tweede kans. Heb je geen klik met je paard of vertoont je paard gedrag waar jij je geen raad mee weet? Wij kunnen je helpen!

Contact ons voor meer informatie

Wij (her)trainen paarden

Wij (her)trainen paarden zodat ze bij een nieuwe eigenaar een fijn huis krijgen als recreatiepaard. Paarden worden vaak onbegrepen waardoor ze gedrag vertonen waar mensen angstig van worden of waar ze zich geen raad mee weten. Hierdoor belanden veel paarden in de handel met (vaak) een oneerlijk verhaal of erger. Het is onze missie om paarden een tweede kans te geven door ze te (her)trainen en wanneer ze er klaar voor zijn op zoek te gaan naar een nieuwe eigenaar die past bij het karakter van het paard. We houden van eerlijkheid en vertellen onze intenties ook eerlijk aan paardeneigenaren. Onze trainingsmethode is gebaseerd op natural horsemanship en we trainen alle paarden bitloos en paardvriendelijk.

Om dit allemaal voor elkaar te krijgen hebben we een laag budget ter beschikking. Daarvoor kopen we jouw paard van je over en komen we hem/haar ophalen. We vragen daarvoor een eerlijk verhaal over het paard. Gebreken mogen er uiteraard zijn maar wel eerlijk vertelt. Indien je dit wenst houden we je op de hoogte van de training en de uiteindelijke herplaatsing. Helaas kunnen we ivm wet privacy niets over nieuwe eigenaren vertellen (als ze dat niet willen) maar we kunnen je wel laten weten dat ze een nieuwe eigenaar hebben gevonden wanneer dit gebeurd. In de tijd dat je paard bij ons staat wordt hij/zij gehouden in kuddeverband met soortgenoten en onbeperkt hooi en water. We streven ernaar om ook een eigenaar te vinden die het paard op soortgelijke wijze houdt.

Wat vinden wij belangrijk?

Paarden worden vaak onbegrepen

Het is onze missie om paarden een tweede kans te geven

Het vinden van een nieuwe eigenaar die past bij het karakter van het paard

Trainingsmethodes gebasseerd op Naturel Horsemanship

Wij houden het paard in kuddeverband, onbeperkt water en hooi

Hoe werkt het?

Vooraf vragen wij aan jou wat er precies aan de hand is en waar jij denkt dat het probleem zit, wat er al gedaan is om het op te lossen etc. Dit doen we telefonisch. Zo kunnen we kennis maken, kun jij al je vragen stellen en wij ook. Na dit gesprek bepaal jij if je je paard voor het aangeboden bedrag aan ons wilt verkopen. Ook wij bepalen tijdens dit gesprek of jouw paard past in wat wij te bieden hebben.
Als we beiden een goed gevoel hebben dan maken we afspraken over waar en wanneer je paard wordt opgehaald. We stellen een kort contract op, je krijgt via bank overschrijving betaald (tikkie) en ontvangt een kopie van de kwitantie. Zolang het paard bij ons staat kun je hem of haar volgen via onze social media. We maken vaak filmpjes en fotos en posten die.

Je paard blijft zo lang als nodig bij ons en zodra je paard klaar is voor een nieuw huisje zetten hem te koop (op social media). Mensen die interesse hebben moeten minimaal 3x komen om met het paard aan de slag te gaan.

Zo proberen we een goed goed mogelijke match tussen mens en paard te vinden. Hiermee vergroten we de kans dat een paard goed terecht komt bij hopelijk een forever thuis.

Zadelmak maken

Zadelmak maken

Ook voor zadelmak maken van jonge paarden kun je bij ons terecht. Wij starten alleen met paarden van 4 jaar of ouder en doen dat op onze eigen manier. Wij werken bitloos op basis van natural horsemanship. We starten met jouw paard met het werken vanaf de grond om op die manier de basis aan te leren voor een ruiter op de rug. Ook als jij al wat training hebt gedaan vanaf de grond, starten wij vanaf de grond omdat dit de procedure is waarvan we weten en ervaren hebben dat het werkt. Daarna zadelen we je paard op met ons trainingszadel. Als dat allemaal goed gaat dan zullen we stap je voor stapje het opstappen intrainen om uiteindelijk erop te zitten en stap/draf/ho en stuur erop te zetten. Heel veel mensen vergissen zich in hoe zwaar galop is onder het zadel voor een paard. Daarom zit dit niet in de training inbegrepen wanneer we het paard in de verkoop zetten. Het ene paard is het andere niet dus wellicht is jouw paard de uitzondering waarbij we de galop onder het zadel wel meenemen.

Wil jij je paard door ons zadelmak laten maken dan zul je hem/haar dus aan ons moeten verkopen. De verkoop gaat op dezelfde manier en onder dezelfde voorwaarden zoals omschreven bij trainingspaarden.

Wie is de paardentrainer?

Mijn naam is brenda en ik ben een echt paardenmeisje. Al vanaf mijn 3e levensjaar zat ik op een paard. Mijn ouders gingen scheiden en mijn vader kreeg een nieuw huis en een nieuwe hobby, paardrijden. Ik mocht destijds zijn grote kwpn’er uitstappen als hij gereden had en ik vond het magisch! Het paardenvirus heeft me nooit meer verlaten en ik ben geboren in 1981, kun je nagaan 😉 heel wat jaartjes paardenervaring dus en ook heel veel ontwikkelingen doorgemaakt op het gebied van paarden houden en paarden trainen. Ik begon op mijn 12e met zadelmak maken van paarden bij een handelstal. Daar reed ik paarden in en verder door en bracht ik ze uit op springwedstrijd. Het wereldje van de sport trok mij niet en toen ik ging studeren ben ik mijn wedstrijden en zadelmak maken voor de handel gestopt.

Na wat bijrijdpaarden, maneges en trektochten in het buitenland verder besloot ik om een eigen paard te kopen. Het werden een haflinger en een shetlander. Mijn paarden heb ik altijd zo natuurlijk mogelijk gehouden. Dat was toen meer een geldkwestie dan een overtuiging. Een weilandje huren was goedkoper dan mijn paard op pension zetten. Bovendien vond (en nog steeds) ik het heerlijk om in de natuur te zijn en om zelf echt voor mijn eigen paarden te zorgen vond ik een voorrecht. Dus het paste ook wel bij mijn leefstijl. Ook het natuurlijk bekappen kwam omdat ik graag zelf de hoeven van mijn paarden wilde bijhouden. Ik deed een cursus van 5 dagen en onderhield de hoeven zelf. Elk jaar kwam er een geschoolde natuurlijk bekapper om ze te controleren.

Brenda mes voorstellen
Paardentrainen<br />

Mijn nieuwsgierigheid was aangewakkerd

Deze twee dingen hebben mijn nieuwsgierigheid aangewakkerd naar het anders houden en anders kijken naar paarden. Mijn haflinger was lastig te rijden in het bos. Elk bochtje betekende voor hem een enorme sprint in galop naar het einde van het pad. Wat ik ook deed ik kon hem niet bij me houden. Ik ging van scherpere bitten en neusriemen naar extra teugels om hem maar onder controle te houden. Misschien raad je het al… niets hielp. Ik had er ook geen goed gevoel meer bij. Ik had het idee dat mijn pogingen tot samenwerking er in resulteerde dat ik hem domineerde door hem pijn te doen met die bitten en hulpteugels. Uit wanhoop besloot ik om hem dan maar alleen met een halster te rijden óf te stoppen met rijden. Tot mijn verrassing verminderde het gedrag van mijn paard toen ik hem bitloos reed. Was hij beter terug te nemen en liet hij zich leiden naar andere gangen, ook bij bochtjes. Daarna hebben alle paarden die bij mij zijn geweest geen bit meer in gehad.

Verdieping

Ik ben me gaan verdiepen in natural horsemanship, in natuurlijk paardenhouden, in een paardenvriendelijke manier van trainen. Ik had mijn eigen paarden om van te leren en naar te kijken. Zij zijn mijn belangrijkste leermeesters geweest in alles wat ik nu doe en weet van paarden. Mijn trainingsmethodes zijn een mix van Parelli, Monty Roberts, e-quine, featherlight horsemanship en mezelf. Ik kan met trots zeggen dat ik al met heel wat paarden heb mogen trainen, van trauma/project (ouder) paard tot jonge gup die zadelmak gemaakt moest worden. Zo lang ik met ze samenwerk en luister naar wat het paard aangeeft, kan ik ze tot nu toe allemaal helpen. Natuurlijk doe ik dat niet alleen. Ik werk samen met verschillende mensen om mij heen. Mijn kracht ligt in het werken vanaf de grond en meestal doen anderen het werk onder het zadel. We trainen alles vanuit ontspanning, want dat is wanneer je paard leert. Mocht je nieuwsgierigheid zijn gewekt, neem gewoon contact op. We beantwoorden al je vragen!