Angst en bevrijding
Op 5 mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag: de dag waarop we stilstaan bij onze vrijheid en de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid lijkt steeds minder vanzelfsprekend, zeker als we kijken naar Oekraïne en Gaza en ook de soms dreigende taal van Donald Trump, dan lijkt vrijheid voor ons soms ook op het spel te staan. Voor velen van ons is het een innerlijke strijd. Angst, onzekerheid en (oude) pijn kunnen ons gevangen houden, zelfs in tijden van vrede.
In deze periode worden we herinnerd aan de diepe impact die oorlog en onvrijheid op een mens kunnen hebben, niet alleen toen, maar ook nu. Angst is een emotie die zich niet zomaar laat wegdrukken. Het vraagt om gezien, gevoeld en begrepen te worden.
Paarden kunnen hierin een bijzondere rol spelen.
De nalatenschap van angst
Oorlog laat sporen achter, niet alleen in de geschiedenisboeken, maar ook in de mensen die er op dit moment mee te maken hebben en in de generaties die volgen. Angst voor verlies, angst voor gevaar, angst om jezelf te zijn, deze gevoelens kunnen zich diep in ons lichaam vastzetten. Soms dragen we angsten die niet eens helemaal van onszelf lijken te zijn, die we hebben meegekregen uit verhalen zoals het nieuws, opvoeding of zelfs collectief bewustzijn. Bevrijdingsdag roept daarom niet alleen vreugde op, maar soms ook (oude) angst, verdriet of een gevoel van onthechting.
“Wat je onder ogen ziet, verliest zijn macht. Wat je ontkent, groeit alleen maar.”
— Carl Jung
De kracht van paarden in het helingsproces
Paarden leven in het hier en nu. Ze voelen feilloos spanning, verdriet en angst bij de mensen om hen heen. Niet om te oordelen, maar om te spiegelen. Wanneer je in contact bent met een paard, word je uitgenodigd om te voelen in plaats van te analyseren. Paarden vragen geen uitleg; ze reageren op jouw binnenwereld zoals die is. Daardoor kunnen oude patronen zichtbaar worden en ontstaat er ruimte voor heling.
“De wond is de plek waar het licht binnenkomt.”
— Rumi
In het bijzijn van een paard kun je:
- Spanningen in je lichaam herkennen zonder het weg te duwen.
- Angst niet bevechten maar toelaten en er vriendelijk naar kijken.
- Vertrouwen opbouwen in je eigen kracht en intuïtie.
“Angst leeft in de toekomst. Kracht leeft in het huidige moment.”
— Eckhart Tolle
Angst erkennen is vrijheid
Echte vrijheid begint niet buiten onszelf, maar van binnen. Vrijheid betekent niet dat je nooit meer angst voelt. Vrijheid betekent dat je je angst erkent, zonder dat die je leven bepaalt.
“Vrijheid is niet de afwezigheid van angst, maar de vrijheid om angst niet je beslissingen te laten bepalen.”
— Nelson Mandela
Paarden laten ons zien dat het mogelijk is om alert te zijn en toch ontspannen. Om bewust te zijn van gevaar en niet gevangen te blijven in angst. Zij herinneren ons eraan hoe het voelt om in vrijheid te leven, ook als het spannend is.
Een moment van reflectie
Terwijl we op Bevrijdingsdag stilstaan bij de grote thema’s van oorlog en vrede, mogen we ook stilstaan bij onze innerlijke wereld. Welke angsten houden ons nog klein? Welke vrijheid durven we onszelf (nog) niet helemaal toe te staan?
“Moed is niet de afwezigheid van angst, maar het besef dat er iets belangrijkers is dan angst.”
— Ambrose Redmoon
En misschien is dát wel het mooiste eerbetoon aan vrijheid: de moed om jezelf echt te ontmoeten.
