Hoe gelukkig voel jij je?

In een aantal gesprekken die ik de afgelopen weken heb gevoerd met cliënten en met vrienden kwam telkens het onderwerp “geluk” aan bod. Toch vreemd dat we ons zo vaak ongelukkig voelen, dacht ik. Terwijl we juist zoveel hebben om ons gelukkig over te voelen. Dat zette me aan het denken. Ook omdat ik vaak te horen krijg dat ik er zo gelukkig en rustig uit zie en over kom. Natuurlijk heb ik ook wel eens momenten dat ik me minder blij voel maar ik kan oprecht zeggen dat ik me de grote meerderheid van de tijd echt gelukkig voel. Hoe komt dat nou? Ik heb 5 tips voor je op een rijtje gezet om je verder te helpen zodat ook jij je blijer, fijner, happyer kunt gaan voelen! Begin er vandaag mee, er bestaat namelijk geen beter moment?

1. Geniet van het moment

Het klinkt als een dooddoener en voor de degene die mindfulness doen klinkt dit erg bekend. Maar denk er maar eens echt over na… het klopt! Er is geen ander moment dan te genieten en gelukkig te zijn. Je leeft namelijk alleen maar nu! Dit is het moment om te genieten en om je blij te voelen! Onze paarden doen dit perfect. Voor hen bestaat er alleen maar nu en dat is ook precies wat je terug krijgt in coaching of therapie. Paarden helpen ons echt om in het moment te zijn. Gisteren nog had ik een gesprek met iemand die zowel in het verleden als in de toekomst gelukkig is, maar helaas niet in het moment.

Herken jij dat ook? Dat je steeds blijft hangen in het verleden, want toen was het zo leuk/fijn/anders/beter/mooier? Of dat je juist gericht bent op de toekomst… het verandert wel, als ik straks dit doe/kan/bereikt heb dan wordt het anders/beter/leuker/mooier/fijner etc. Ik moet je teleurstellen dat is niet zo!! Als je nu niet kunt genieten van het moment dan kan je dat straks, volgende week of over een jaar ook niet. Want als je daar eenmaal bent dan ben jij inmiddels in je hoofd ook al weer in het “straks, over een week, een jaar of in het later”. Ook het genieten van het verleden is bijzonder. Natuurlijk is het leuk om mooie herinneringen op te halen! Maar als je nu alleen maar kunt genieten van de momenten van gisteren, vorige week en vorig jaar dan gaat je leven aan je voorbij. Je verzucht je aan de mooie momenten van toen terwijl je nu niet meer verder komt. Het toen komt namelijk steeds verder van je af te staan. Leef dus in het nu, kijk om je heen, leef bewust en geniet van het moment. Dat kan alleen maar nu!

2. Bewonder de natuur

Zoals onze paarden genieten van de natuur en zoals wij dat als mens ook ooit deden. Wanneer mijn paarden de wei op gaan dan maken ze vreugde dansjes. Huppelen en springen ze in het gras! Wij zijn zover van onze eigen natuur af gegaan. Tussen betonnen muren, stenen en uitlaatgassen hebben wij ons leven opgebouwd. Door de natuur in te gaan komen we meer bij ons zelf. Daarbij lukt het ook beter om in het moment te komen door de wind in je haren te voelen, de zon of regen op je huid, de kleuren te zien, de aarde onder je voeten. Je zult merken dat de natuur een helende werking heeft. Je vergeet je zorgen even en je voelt dat je gelukkig kunt zijn in het moment, genietend van al dat natuur schoon. Ook de dieren er lopen en vliegen en planten die er groeien doen wonderen. Besef je eens hoe bijzonder en hoe wonderlijk het leven eigenlijk is en wat voor moois de natuur ons te bieden heeft!

3. Investeer in jezelf

Blijven hangen in oude gewoonten en patronen levert vaak onrust en ongelukkige momenten op. Als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan zul je blijven krijgen wat je altijd hebt gekregen. Ga dus met jezelf aan de slag zodat je oude stukken en oude pijn los kunt laten. Je zult merken hoe lekker dit opruimt en hoe je je beter zult voelen. Paarden investeren in zichzelf door goed voor zichzelf te zorgen. Zij nemen rust en ruimte wanneer dat nodig is. Jij kunt dit ook doen door naar de de natuur te gaan (zie tip 2) maar soms is er meer nodig. Oude patronen en pijn worden niet opgelost in de natuur. Verrijk je zelf, blijf niet hangen in oude pijn en ga er iets aan doen. Je zult je lichter en gelukkiger voelen. Het kost geld en tijd, maar een vakantie kost ook geld en tijd. Door te investeren in jezelf en je persoonlijke ontwikkelingen voel je je doorgaans blijvend sterker, zekerder en gelukkiger. De beste investering die je kunt doen is in jezelf. Het is tenslotte jouw leven en alleen jij kunt er voor zorgen dat je gelukkig bent!!!

4. Volg je gevoel

Ja maar hoe dan, hoor ik je denken. Begin gewoon bij wat je leuk vind om te doen. Ga bij jezelf na waar jij nou blij van word. Is dat een wandeling, schilderen of muziek maken? Of misschien wel iets heel anders. Ga eens na hoe je weet dat je dit leuk vindt. Voel in je lijf, waar kriebelt het of stroomt het als je dat doet. Begin er gewoon aan en merk in je lijf wat het met je doet. Voel je dat je het eigenlijk toch niet leuk vind, voel dat dan in je lijf. Waar voel je het? Hoe voelt het? En ga dan iets anders doen waarvan je denkt dat je het wel leuk vindt. Als je dit nooit hebt gedaan is het lastig. Oefening baart kunst. Ga het gewoon doen. Hoe vaker je het doet, hoe beter je je gaat voelen. We weten vaak best wat ons blij maakt en wat we willen. We laten ons vaak tegen houden door onze gedachten over wat niet kan/mag of wat anderen wel niet zouden vinden. Ga het gewoon doen! Merk hoe het voelt en je zult ontdekken dat je gevoel volgen niet zo lastig is. Je lijf weet het al lang, je hoeft er alleen maar op te vertrouwen. Omdat je doet wat goed voelt, voel je het geluk door je hele wezen stromen! Je ervaart echt geluk. Hoe meer geluk je voelt, hoe meer geluksmomentjes je aantrekt. Het word dus alleen maar groter!! Hoe mooi is dat!!

5. Wees dankbaar

Door je dankbaar te voelen creëer je weer een geniet momentje voor jezelf. Je staat even stil bij wat er zo leuk en fijn is aan jouw leven. Ga maar eens na hoeveel je eigenlijk hebt om dankbaar voor te zijn!! Hoe meer je bewust bent van je kansen, je bezit en jezelf, hoe meer je hebt om dankbaar voor te zijn. Je bent dankbaar omdat je iets hebt of kan waar je blij van wordt. Dankbaar zijn betekend dus gelukkig zijn. Hoe mooi is dat?! Ik besef me elke dag weer hoe dankbaar ik ben dat mijn dieren bij mij zijn. Ik heb gewoon 4 paarden en een hond!! Ook ben ik super dankbaar voor alle mensen die bij ons komen voor hulp. Die dankbaarheid die voel ik niet alleen, die spreek ik ook regelmatig uit. Stel je maar eens voor dat je die kansen/bezittingen/mensen etc niet had… voel je dankbaar dat alles er is voor jou en deel die dankbaarheid. Dat maakt echt gelukkig!!

Wil je meer weten of heb je niet genoeg aan deze tips en heb je hulp nodig zodat jij je ook weer gelukkig gaat voelen? Investeer dan in jezelf! neem vrijblijvend contact met ons op. Voor nu wens ik je veel geluk! Liefs Brenda