De meeste mensen die we tegen komen in onze praktijk hebben al het een en ander gedaan aan coaching/therapie/persoonlijke ontwikkeling.

Soms zijn ze verbaasd en gefrustreerd dat ze bij ons zitten omdat; “ik nu toch onderhand wel eens klaarmoet zijn met mijn thema’s”. Voor ons is het heel simpel, wij gaan uit van 2 principes….Zo lang er nog pijn/lading is ben je niet klaar en je bent nooit klaar met persoonlijke ontwikkeling. Je thema’s worden zachter en je doordat je in je eigen kracht komt en blaakt van het zelfvertrouwen zul je merken dat jouw thema’s je minder van slag brengen. Zelfvertrouwen vergroten en verstevigen kan dan ook een onderdeel zijn van onze therapie. Hoe?

Lees hier 5 tips. Veel plezier met het uitproberen ?

1. Werk aan je houding

Ons lijf liegt niet. Doordat jij je niet zeker of sterk voelt neemt je lichaam een houding aan die daarbij past. Je gaat jezelf letterlijk kleiner maken of je staat wankel op je benen. Werk dus aan je houding. Door je houding bewust aan te passen zul je ervaren dat je je ook anders gaat voelen. Onze gedachtes, emoties en ons lijf staan allemaal met elkaar in verbinding. Verander je het één dan verander je het ander automatisch mee. Loop dus rechtop, schouders naar achteren, kijk de wereld in en zie dus waar je heen gaat, voel je voeten op de grond en houd je ademhaling laag. Het werkt om je zekerder en beter te voelen.

2. Geef anderen complimenten

Doordat je anderen complimenten geeft ga je met je aandacht naar dat wat leuk is en wat goed is aan een ander. We vergelijken ons makkelijk met een ander. Door te kijken naar wat leuk is aan iemand anders en dat ook uit te spreken wordt het makkelijker om te kijken naar wat leuk is aan onszelf. Bovendien voelen we ons gelukkiger omdat het geven van complimenten zorgt voor een beter gevoel zowel voor jezelf als de ander. Daarnaast ga je er zelf ook van stralen en zul je ook meer complimenten ontvangen. Wat je geeft komt altijd terug, niet persé van de persoon aan wie jij het geeft, soms vanuit een hele andere onverwachte hoek. Probeer het maar eens uit. Merk maar dat je relaties positiever worden, dat het jouw veel oplevert om te kijken naar wat anderen leuk maakt en dat anderen jouw leuke kanten ook sneller zien. Super leuk om te doen ?

3. Focus op succes

Wat je aandacht geeft dat groeit. Wij focussen vaak op dingen die niet goed gaan. Door daar je aandacht op te vestigen krijg je er juist meer van. Je gaat je rot voelen en je krijgt gedachtes die je eigen waarde naar beneden brengen. Focus op wat er wel leuk en goed was aan de dag. Dat zorgt voor een positieve flow. Als je bewust stil staat bij jouw successen dan is het makkelijker om dit te blijven doen. Je voelt je beter en je gaat hierdoor ook meer zelfvertrouwen uitstralen. Door je focus te verleggen van falen naar successen zul je alleen maar meer successen ervaren en je zelfvertrouwen een boost geven.

4. Zorg voor krachtige overtuigingen

Je kent ze vast wel die gedachtes van “ik kan het niet”, “Oo wat ben ik toch stom”, “hoe kan ik dat nou doen”, “sukkel” etc etc. Deze gedachtes helpen niet voor een krachtig zelfvertrouwen. Zeg dus eens vaker tegen jezelf “ik kan het!”, “ik ga het gewoon doen”, “ik ben leuk/mooi zoals ik ben”, “het gaat me lukken”, “wat ben ik blij om mij te zijn” etc. Kies wat gedachtes uit voor jezelf waar jij van groeit. Herhaal deze gedachtes gedurende de dag een aantal keren. Zeker als je merkt dat je in de negatieve gedachtes zit. Je zelfvertrouwen zal groeien en je gaat je lekkerder in je vel voelen. De wet van de aantrekkingskracht gaat je helpen om je nog meer van je eigen gedachtes te laten overtuigen. Door aandacht te geven aan positieve krachtige gedachtes zul je meer dingen naar je toe trekken die ervoor zorgen dat deze gedachtes bevestigd worden. Hoe mooi is dat?! ?

5. Word je eigen beste vriend/vriendin

Als je alles ziet voor wat het werkelijk is dan zul je tot de conclusie komen dat je het zelf uiteindelijk zult moeten doen. Je hebt de mensen om je heen om je te steunen en stimuleren maar jij bent degene die het zal moeten doen. Zonder jezelf ga je niet veranderen of krijg je niet wat je graag wilt. Word dus je eigen beste vriend/vriendin. Je hebt jezelf nodig om verder te komen. Ben dus lief tegen jezelf. Vraag jezelf af wat je tegen je beste vriend/vriendin zou zeggen als hij/zij met deze vraag of probleem naar je toe zou komen. Zou je hem of haar net zo toespreken als dat je jezelf toespreekt of zou je iets anders zeggen? Waarom zou je jezelf anders behandelen? Praat dus tegen jezelf alsof je het tegen je vrienden hebt. Je bent het waard. Je neemt jezelf overal mee naar toe dan kun je maar beter zorgen dat je in goed en prettig gezelschap bent toch? Je zult merken dat je zelfvertrouwen omhoog schiet met jezelf als beste vriend/vriendin ?