Controle

We (her)kennen het bijna allemaal wel… Controle willen houden in een bepaalde situatie…
Het eerste moment dat je kindje z’n stapjes zelf wil maken, maar waarbij je zijn handje nog niet wilt loslaten.

Of op je werk. Je doet al het werk zelf of controleert alles en iedereen om je heen, omdat je wil voorkomen dat er fouten gemaakt worden. Uiteraard moet het allemaal perfect zijn. Wellicht herken je dat je jezelf vastklampt in je relatie, omdat je bang bent om die ander kwijt te raken.

Herken je dit? En hoe werkt dat nu voor jou?!

Gaat het kindje zelfstandig leren lopen wanneer je zijn handje blijft vasthouden?! Of komt het daadwerkelijke probleem naar boven wanneer je door al je controle ervoor zorgt dat fouten weggepoetst worden, voordat ze gemaakt worden?

En hoe groot is de kans dat je partner zich vrij kan voelen jullie relatie, met alle gevolgen van dien?

Herken je dat je graag de controle vast wil houden? Hoe kunnen paarden jou daarbij ondersteunen?

Eerlijk zijn naar anderen en naar jezelf

Vaak wordt er door ons lang nagedacht voordat wij uitspreken wat we daadwerkelijk voelen en ervaren. Bijvoorbeeld die werksituatie. Iemand zit al de hele dag te zuchten en zegt: “ik heb het zo druk!” in plaats van te zeggen: “Is er iemand die mij hierbij kan helpen?” of “kunnen we samen bepalen wat de prioriteit heeft vandaag?”

Paarden daarentegen, zijn heel puur. Ze laten direct merken en zien wat er daadwerkelijk speelt. Geen verborgen agenda’s. Je komt dus niet weg met een mooi verhaal, ze kunnen je helpen om je echt uit te gaan spreken, omdat ze feedback geven op hoe je je voelt en niet op wat je vertelt.

In het NU leven

Ook kunnen wij mensen ontzettend piekeren over situaties; wat kan er morgen, volgende week of volgend jaar gaan gebeuren. En dan ook nog bedenken welke 85 mogelijke scenario’s er als uitkomst zouden kunnen uitkomen… Dit zorgt natuurlijk vooral dat je hoofd overuren maakt en ontzettend vol is. Wat paarden laten zien is dat ze in het NU leven. Voor de paarden telt het niet wat er gister is gebeurd of wat er morgen nog gaat komen.

Je gevoelens leren begrijpen

En ken je dat gevoel misschien; je partner wilt op stap gaan en je zegt “TUURLIJK schat, ga jij maar lekker stappen met je vrienden, dan blijf ik wel thuis!” je zegt wel dat het OK is, maar eigenlijk bedoel je dat het helemaal niet OK voelt als hij op stap gaat. Waar komt dat gevoel vandaan? Het zou kunnen zijn dat je je onzeker voelt, of vertrouwen mist in jezelf. Ook hier kunnen wij samen met de paarden mee aan de slag gaan, om te kijken waar dat gevoel vandaan komt. En wat je nodig hebt om dit los te kunnen laten.

Wat kun je nu al doen om de controle wat meer los te laten?

Een interessante vraag voor jezelf is nu: “Wat maakt dat controle voor jou zo belangrijk is?”

Wil je de controle meer loslaten? Ga dan eens experimenteren met kleine dingen! Wil je altijd alles regelen voor dat ene verjaardagsfeestje? Laat een ander ook eens wat doen of vraag het de ander juist. Trek jij de kar in de projecten op je werk? Wacht eens tot een ander het voortouw neemt.

Want als je eerlijk kijkt…. hoeveel controle heb je dan eigenlijk ECHT over je leven en de dingen die gebeuren? Uiteraard kun je bepaalde situaties voorbereiden. Maar je kunt nooit voorspellen wat er precies gaat gebeuren. Je kunt uren piekeren over hoe een situatie gaat zijn, maar vaak gaat het dan toch net anders.

Hoe zou het voor je zijn als je de controle wat meer zou loslaten? Sta voor jezelf eens stil bij dit thema en ga de uitdaging aan met jezelf om in kleine stapjes de controle meer los te gaan laten.

Liefs,

Katja