Een tijdje geleden was ik Jack aan het poetsen voordat ik zou gaan rijden. Ik merkte dat Jack veel aan het draaien was en steeds de andere kant op bewoog en verstapte dan de kant waar ik bezig was. Dus ik was constant om hem heen aan het gaan, onder zijn hoofd door, achter zijn rug om. Dit was ik niet van hem gewend, normaal gesproken stond hij rustig voor zich uit te kijken. Ik vroeg later of anderen dit gedrag herkenden maar dat was niet het geval. Ik vroeg me af; wat zou er dan toch aan de hand zijn? Wat zou hij duidelijk willen maken? Zou hij het vervelend vinden? Heb ik hem wel goed gezadeld? Veel vragen kwamen in me op.

Wat dagen later gebeurde er iets opmerkelijks. Ook nu was ik Jack aan het poetsen en ineens voelde ik een soort kneepje. Jack was naar mijn been gegaan en had mijn velletje te pakken gehad. Ik wist niet wat ik mee maakte. Jack van alle paarden? Waarom zou hij dit doen? Hij is zo’n lieverd, hoe kan dat nou? Hij probeerde dus echt wat duidelijk te maken. Wat zou hij willen zeggen?

Toen ik wat later een sessie gaf snapte ik het ineens. Tijdens een sessie geef ik mensen terug wat ik zie of wat ik hen hoor zeggen. Jack gaf mij nu dus ook wat terug. Ik was even ‘vergeten’ dat Jack natuurlijk altijd kan spiegelen ook buiten de sessies om.Zijn zintuigen en het opvangen van energie staat natuurlijk dan niet even op pauze omdat hij klaar is met werken vandaag. Hij gaf mijn iets terug. Op het moment wanneer ik het niet verwachtte. Als dit een sessie zou zijn zou ik vragen wat dit zou betekenen. Dus wat betekende dit voor mij?

Na even na te denken besefte ik Jack, lieve grote zachtaardige Jack vaker over mijn grenzen heb laten gaan. Ik had het niet door, legde het bij de ander er moest wel wat met hem zijn; hij heeft pijn, hij staat niet goed. Wat maakt dat ik hem over mijn grenzen heb laten gaan zou ik vragen in een sessie?

Daarin zat het antwoord: Hij is zo rustig en lief, hij zou dit toch nooit doen? Van hem had ik dit niet verwacht. Juist omdat hij altijd zo lief, zacht en oud is, ga ik ervan uit dat hij niets doet en ga ik dus anders met hem om als met de andere paarden. Dit doe ik omdat ik denk dat hij toch niet over mijn grenzen heen zal gaan en daar dus ook niet op hoef te letten. Dus bewaak ik eigenlijk mijn grenzen niet en waardoor hij er toch overheen kan en dus mag gaan. Want hij is zo lief, schattig en zacht en zal dit vast niet zo bedoelen.

Ik begon te denken aan de mensen in het dagelijks leven. Ze kunnen lief of zacht, klein of groot, jong of oud zijn maar dat betekent niet dat ik ze over mijn grenzen mag laten gaan. Vaak gebeurt dit niet bewust of niet vanuit een vervelende intentie maar kan dit dus wel gebeuren. Deze mensen zijn dus ook niet per se de slechteriken net zoals Jack dat ook niet is. Het ligt dus veel subtieler hoeft er dus ook niet iets heel ingrijpends te gebeuren. Het kan juist in de kleine situaties gebeuren waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat er over de grens hen wordt gegaan.

Daarnaast werd het weer even duidelijk dat grenzen aangeven niet iets eenmaligs is en dus ook niet vanzelf stopt. Het gebeurde nu al een aantal keer en Jack maakte het steeds groter. Het werkt dus niet op de manier dat ik een keer mijn grenzen aangeef en hierdoor niet meer overheen wordt gegaan.

Vrienden, familie, collega’s, kinderen en ook dieren zullen keer op keer bewust of onbewust vragen om jouw grens aan te geven. Dus als je al die jaren ja hebt gezegd kan het voor mensen niet meteen duidelijk zijn wanneer je nee zegt. Ze zullen zich misschien afvragen of je je dag niet hebt of wat er aan de hand is. Misschien proberen ze het op een later moment nog eens. Er wordt eigenlijk om duidelijkheid gevraagd: waar is jouw grens en tot waar kan ik gaan? Is die grens er altijd? Ben jij dus betrouwbaar? Wat is oké voor jou en daardoor voor mij?

Dus hoe gek het ook klinkt, help je juist de ander door je grenzen aan te geven. Ze vinden het antwoord misschien niet altijd fijn omdat dit anders kan zijn dan ze hadden verwacht. Op dat moment zullen ze het zelf moeten doen of wat anders moeten regelen. Wat ze dan wel weten is wat ze aan je hebben en waar ze aan toe zijn.

Het is dus echt hard werken en je zult er tijd in moeten steken. Het is eigenlijk net als of je naar de sportschool gaat of een muziekinstrument wilt leren bespelen. Wanneer je begint te oefenen heb je ook niet in een dag al resultaat. Het is dus volhouden en oefenen, oefenen en oefenen. Maar ik weet zeker dat je het kan! Samen met de paarden kunnen we gaan uitzoeken hoe het met jouw grenzen is gesteld en of je deze dus aangeeft. Denk maar eens aan de volgende vragen: Stel je jouw grenzen? Waar liggen jouw grenzen dan? Hoe kun je ze leren (eerder) aan te geven en hierna dan ook te behouden?

Ik hoop je te mogen ontmoeten en samen deze vragen te mogen beantwoorden.

Liefs,

💜 Audrey

 PS: wanneer je het leuk vindt om de nieuwsbrief van 2Tango te ontvangen, meld je dan snel aan via deze link.

Jouw eerste sessie voor maar €25,--

Boek nu jouw 1e sessie in voor mei 2019 en betaal maar 25 euro voor je eerste sessie! Deze super aanbieding doen we omdat we onze eerste medewerker, Audrey, in dienst hebben genomen en dus hebben wij een reden om flink uit te pakken! Vier het met ons mee en betaal dus maar 25 euro voor je eerste sessie in de maand mei! Deze actie is alleen geldig bij Audrey!

Vul onderstaand formulier in en wij en de paarden begroeten je graag in mei!

5 + 13 =