In deze blog deel ik, Brenda, graag de ervaringen van Hellen met EMDR en Paardentherapie. In de video onderaan deze pagina vertel ik meer over EMDR en hoe dit wordt ingezet tijdens de therapie.

Volg mijn vingers maar met je ogen, helemaal van links naar rechts” zeg ik zachtjes terwijl ik mijn hand op haar been leg. Hellen denkt terwijl ze dat doet, terug aan de heftige gebeurtenis uit haar jeugd. Snikkend zit ze op de rug van ons paard Mitch.

Ik beweeg mijn vingers heen en weer en ze volgt met haar ogen, terwijl ze tegelijkertijd naar tikjes in een koptelefoon luistert. Mitch is wat onrustig en lijkt een beetje mee te wiebelen op het ritme van de tikjes.

De heftigheid van de gebeurtenis was voor haar een 8 om aan terug te denken  op een schaal van 1 tot 10. Wanneer ik haar na ieder setje oogbewegingen of tikjes vraag wat er in haar omgaat, komen er allerlei emoties en gedachtes voorbij. Tussen haar tranen door zeg ze: “Mitch is zo zacht, ik voel me echt gesteund.”

Ik knik en vraag haar nogmaals terug te denken aan de gebeurtenis. “Ik ben er eigenlijk ook zó boos om!” roept ze terwijl ze wijst naar haar schouder. “Precies”, zeg ik, “houd dat maar vast”. Ondertussen geef ik haar tikjes tussen haar schouderbladen, precies waar de boosheid in haar lijf zo voelbaar is. “Wow, het zakt ineens enorm.” fluistert ze.

EMDR en PaardentherapieWelk cijfer zou je de lading nu geven?” Hellen zegt direct: “Een 3 of een 4. Het is wel al gezakt maar ik merk dat het nog niet helemaal rustig is. Ik voel me machteloos wanneer ik aan de gebeurtenis terug denk.” We volgen samen haar gevoel, alles wat er in haar opkomt mag er zijn.

Wanneer ik haar even later vraag wat er in haar omgaat zucht ze diep, ze heeft een lach op haar gezicht. “Ik voel me zó opgelucht. Ik zou de lading nu een 1 geven. Het is nog steeds vervelend dat het gebeurd is, maar het voelt nu niet meer zo zwaar en heftig voor me.”  Ze leunt naar voren en hangt helemaal om Mitch heen. “Wauw, wat ben jij lief!! Ik had echt het gevoel dat we het samen deden. Zo fijn dat jij er voor me was. Dank je wel lieve Mitch ik voel me 10 kilo lichter!”

Deze blog gaat over de ervaringen van Hellen met EMDR en Paardentherapie. In onderstaande video leg ik, Brenda, uit wat EMDR eigenlijk is. Ben jij nou ook benieuwd wat EMDR en Paardentherapie voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of boek direct je eerste sessie!