We spenderen veel tijd aan druk maken. We maken ons letterlijk druk door veel dingen op een dag te plannen. We racen van hot naar her en aan het einde van je dag heb je nog werk over. Druk druk druk, we zijn er maar druk mee met zijn allen.
Naast letterlijk druk zijn met allerlei bezigheden maken we ons hoofd ook nog eens druk. Gedachtes als: “wat zou ze nu van mij denken”, “neem ik niet te veel tijd in beslag”, “waarom keek hij zo naar mij” en “ik moet het goed doen” nemen enorm veel denktijd in beslag. We zijn er zo druk mee dat ons hoofd soms over uren maakt!

Hakuna matata, no worries

Precies, maak je geen zorgen. Het zou ons allemaal helpen als we dat eens vaker tegen onszelf zouden zeggen. Want, als je nu heel eerlijk bent tegen jezelf, waarom maak je je nu precies zo druk?
– Is die file op de snelweg het waard om je over op te winden? Zou die file echt sneller zijn opgelost als jij je er meer over opwindt?
– Maakt het echt uit dat je zoon zijn kleding binnenstebuiten in de was doet en vervolgens binnenstebuiten opvouwt en in de kast legt?
– Word jij echt beperkt in je geluk als iemand een opmerking over je heeft gemaakt?
– Is het een serieus probleem als je een keer niet voldoet aan de verwachting van een ander?
– Is het echt zo erg dat je een keer je zin niet krijgt?

Laat jij je leven negatief beïnvloeden door dingen die er niet toe doen? Is jouw focus ook naar buiten? Laat jij je ook beperken in wat je eigenlijk echt wilt door je eigen overtuigingen?

Petra moest samen met yellow een opdracht doen. Ze blijft staan “ik weet niet hoe”. “Ik ook niet”, zeg ik. Het begint haar de wringen…”je moet me helpen”. Ik kijk haar aan “nee hoor”, zeg ik.
Ik krijg een dodelijke blik toegeworpen. “Nou dan duw ik hem wel”, en ze begint tegen yellow aan te duwen. Helemaal bezweet stopt ze op de helft van de bak. “Dit werkt toch niet”, zegt ze met tranen in haar ogen. Ze ziet niet dat ze op de helft is. Voor Petra telt het alleen als ze haar doel bereikt. “Het is wel heel hard werken voor je”, zeg ik. Dat herkent ze direct in haar dagelijks leven. Wanneer ze na lang mitsen en maren besluit om dan maar haar eigen pad te volgen, loopt yellow haar ineens achter na. Compleet verbaasd zegt ze; “ik had nooit gedacht dat hij bij me zou willen zijn als ik gewoon mijn gang ga. Het voelt bijna als tovenarij! Ik weet nu wat ik moet doen…. eindelijk!!”

Het leven is geen kermis

Of toch wel…. In jouw leven knipperen de lichten ook wel eens, soms blijven de lichtjes wat langer aan, soms blijft het even donker. Ook in jouw leven wordt je wel eens van links naar rechts geslingerd en staat ineens alles op zijn kop zoals in de achtbaan. Soms blijf je er in hangen en soms bots je wel eens met een ander, net als bij de botsauto’s. In je leven bereik je ook grote hoogtes en heb je kriebels in je buik, wat je ook ervaart in het reuzenrat. En de realiteit is net als in het lunapark net ff anders dan dat je dacht. Er komt telkens weer een nieuw obstakel die je moet overwinnen.

Dus, kort samengevat je leven is niet perfect – schokkend.
En als dat inzicht je niet verrast, waarom zou je je dan steeds druk maken als je daarmee wordt geconfronteerd? Wat levert het je op?

Maak je niet druk

Zorgeloos leven klinkt als een utopie, maar zo’n leven is dichterbij dan je denkt:
– Laat je verwachting los en laat het leven lekker over je heen komen. Misschien word je wel positief verrast!
– Dingen gebeuren zonder dat je je druk maakt. Ze gebeuren ook als je je wel druk maakt… En zelfs als je er iets aan doet of iets van zegt als iemand je grenzen overgaat, hoef je je niet druk te maken. Actie ondernemen is namelijk bijzonder effectief, veel effectiever dan jezelf druk maken. Doen geeft meer resultaat en minder stress dan je druk maken.
– Maak van een mug geen olifant. Bewaar je rust en wees je er van bewust dat er maar echt weinig dingen de moeite waard zijn om je druk over te maken.
– Wees nieuwsgierig. Zodra je stopt met jezelf druk maken over van alles en nog wat, kun je openstaan om te zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Luister, observeer en verwonder jezelf.
– Stop met altijd alles maar te willen veranderen. Jij bent prima, de mensen om je heen zijn prima, de wereld is prima. Laat het leven over je heen komen, en probeer alles en iedereen in zijn waarde te laten.
– Toen Petra in haar oefening met yellow stopte met zich druk te maken en gewoon ging doen waar zij zin in had, gebeurde er iets magisch; “het lijkt wel tovenarij”. Wees als Petra en zie hoe je leven verandert

Het leven is magisch, Verruim je blik, maak je niet zo druk. Vervelende dingen zijn alleen vervelend als jij ze als vervelend bestempelt. Dus stop met stempelen, start met ervaren. Dat is veel simpeler en bovendien veel leuker.

Liefs,

Brenda

Luk het je niet om zorgeloos te leven en wil je dat wel? Er zijn bij mij nog een paar plekjes vrij waardoor je therapie gedeeltelijk vergoed wordt.