“Jij zit echt de hele dag in je hoofd alles te analyseren volgens mij”, zei een docent tegen mij tijdens mijn studie.

Het klopte wat hij zei. Ik was de hele dag door aan het bedenken welke keuzes ik had. Aan elke keuze zaten voor- en nadelen en aan elk voordeel en aan elk nadeel zaten ook weer gevolgen die voordelig of nadelig waren. Als ik het dan helemaal had uitgedacht kwam ik

weer terug bij mijn oorspronkelijke dilemma. Er bestond geen goede of beste keuze. Hoe ik het ook bekeek er zaten overal nadelen aan! Ik kon er mijn hoofd over breken maar het hielp me niet. Sterker nog, het zorgde ervoor dat ik wakker lag met een hoofd vol gedachtes. Natuurlijk ging het niet enkel over keuzes maar over alles wat ik tegen kwam in mijn leven. Gek genoeg merkte ik ook dat ik er in alle opties bekaaid vanaf zou komen. Ik was of een “trut” omdat ik in mijn beleving iemand zou kwetsen, of ik kwam niet goed voor mezelf op en deed iets voor een ander waar ik eigenlijk geen zin in had waardoor ik mezelf vaak totaal voorbij liep

 

. Kortom ik deed het nooit goed voor mezelf

En daar bleef het niet bij. Ik was er ook erg goed in om mijn gevoelens te analyseren. Wat voelde ik eigenlijk precies? En dan vooral dat “precies”. En waar voelde ik dat dan? En ook waar kwam het gevoel vandaan? Ik speurde in mijn gedachtes vaak naar gebeurtenissen in het verleden die er voor zorgde dat ik me nu zo voelde. Uiteraard ging het hier altijd om gevoelens van verdriet, angst of boosheid en nooit om leuke en liefdevolle, blije gevoelens. Die nam ik voor lief. De vervelende gevoelens daar moest een analyse op komen, helemaal uitgediept en doorgrond worden. Vanzelfsprekend was ik dan ook altijd met mijn hoofd bij de niet leuke ervaringen in mijn leven. Natuurlijk wist ik nooit zeker of die gevoelens echt zijn grondslag hadden in een bepaalde gebeurtenis. Dat zorgde ervoor dat ik lekker door kon blijven malen op andere oorzaken. Hierdoor was ik de hele dag in mijn hoofd bezig met allemaal niet leuke gebeurtenissen uit mijn verleden. Je raadt het al, ik voelde me daardoor nog verdrietiger, bozer of banger ?

Ook kon ik heel goed bedenken wat anderen zouden vinden van mij, wat ze zouden zeggen. Ik kon als de beste als een soort helikopter boven alles uitstijgen en mezelf dan zien zitten of staan. Er bleef geen spaan van mij heel, ik had geen goed woord voor mezelf over. Natuurlijk was dat op zichzelf ook weer ‘food for thought’.

Piekeren, piekeren, piekeren…. we kunnen onszelf helemaal gek maken met ons hoofd. Ik hoorde mezelf vroeger regelmatig zeggen; “Ik wou dat ik een knopje in mijn hersenen had waardoor ik mijn hoofd even uit kon zetten, heel even maar zodat ik tot rust kan komen.”

Wat je misschien niet weet over pieker gedachtes;

50% van de dingen waar we over piekeren gebeurt nooit.
Even zonder gekheid… we zijn dus serieus de helft van de tijd over dingen na aan het denken die alleen in onze fantasie bestaan! We maken ons dus zorgen om niets. Waarom zouden we er dan over nadenken? Stop met piekeren dus! ?

30% van de dingen waar we over piekeren is al gebeurd.
Oké… dus één derfde van de tijd denken we na over dingen die in het verleden zijn gebeurd. We maken ons zorgen om iets was we niet meer kunnen veranderen. Wat heeft het dan voor zin om er zoveel mee bezig te zijn in ons hoofd? Stop met piekeren dus! ?

12% van de dingen waar we over piekeren gaan over de mening van anderen
Nog zo’n zinloze gedachtenstroom. Je hebt helemaal geen invloed op wat anderen denken. Hoe jij je ook presenteert een ander denkt er toch het zijne/hare van. Je hebt daar echt nul controle over. Stop met piekeren dus! ?

4% van de dingen waar we over piekeren ligt buiten onze controle.
Het gaat hier om gedachtes over gezondheid, overlijden, een natuurramp of een ongeluk. Allemaal dingen waar je geen invloed op hebt of die misschien helemaal niet gaan gebeuren. Eigenlijk een combinatie van allerlei nutteloze en zinloze zorgen. Stop met piekeren dus! ?

Hoe stop je met piekeren?

Neem een beslissing.
Wanneer je tobt over wat je moet doen in een bepaalde situatie is het beste dat je kunt doen, een beslissing nemen. Kies ervoor om het éne te doen en accepteer de gevolgen. Blijkt de keuze niet wat je er van gehoopt of verwacht had, maak op nieuw een keuze! Je hebt altijd een keuze. Dus doe wat je leuk lijkt of het beste lijkt. Is dat het toch niet, kun je altijd weer iets anders kiezen. Hoe fijn is dat?! Alles is mogelijk! ?

Leef in het nu
Wanneer je je focust op dit moment dan zijn er vaak geen zorgen. Doordat je je aandacht richt op wat je nu aan het doen bent, zijn er geen gedachtes over vroeger of de toekomst. Dat scheelt al heel veel pieker tijd. Wanneer je afdwaalt met je gedachte en je merkt het op, zeg dan tegen jezelf; “dat zijn maar gedachtes” en dan verleg je je aandacht weer naar waar je mee bezig bent. Oefening baart kunst dus niet opgeven! ?

Tot slot had mijn collega Maree laatst een mooi pareltje gevonden die ik graag met jullie wil delen:

Het filmpje gaat over het geheim van minder piekeren. In de grafiek laat hij zien dat piekeren in geen geval nut heeft.

Heb je een probleem in je leven?
Nee -> waarom zou je je dan zorgen maken?
Ja -> kun je er wat aan doen?
Ja -> waarom zou je je dan zorgen maken?

Heb je een probleem in je leven maar kun je er helemaal niets aan doen? -> waarom zou je je dan zorgen maken?

Lukt het niet om uit je gedachtes te komen, ga eens kijken voor een mindfullnes training in de buurt. Wil je op diepe lagen je problemen aanpakken en oplossen dan ben je natuurlijk welkom in onze praktijk. ?

Voor nu wens ik je een rustig hoofd toe!

Liefs,
Brenda