EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last hebben van de gevolgen van traumatische of indrukwekkende ervaringen. Dit kan een ongeluk zijn of een geweldsmisdrijf maar ook pesterijen, problemen bij de geboorte, problemen in de werksituatie of een plotseling groot verlies. We zetten EMDR heel vaak in. Eigenlijk iedereen heeft namelijk wel een traumatische gebeurtenis meegemaakt die met EMDR goed te verwerken is.

De herinnering verliest zijn kracht en zijn emotionele lading. Hierdoor is het gemakkelijker om aan de gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen wordt het beeld van de herinnering waziger of kleiner. Het kan ook zijn dat er nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis geven aan de herinnering. Dit draagt er toe bij de heftige ervaring een plek krijgt in jouw dagelijkse leven.

Ook bij kinderen zetten we EMDR in. Een boek dat mooi uitlegt hoe EMDR werkt, is het boek “Tim en het wonder EMDR”. Aan ouders en kinderen wordt uitgelegd hoe zij onverwerkte herinneringen kunnen herkennen en wanneer het een goed idee is om hulp te vragen bij verwerking.

Maree leest in de video een stukje voor van het verhaal van Tim.