“Visualiseer maar waar het paard moet stoppen”, zeg ik tegen peter. Terwijl hij met Mitch de bak door loopt, sluit hij zijn ogen. Volgens mij probeert hij het voor zich te zien, denk ik. Peter zet nog een paar passen en stopt. Normaal gesproken loopt Mitch door als Peter stopt, hij loopt tegen hem aan en geeft hem een duw of hij loopt om hem heen en vervolgt zijn pad waardoor peter achter het paard aan gesleurd wordt. Dit keer echter stopt Mitch net voor peters neus. Peter en Mitch kijken elkaar recht aan. “Hoe voelt dat”? Vraag ik. “Mmm… wel goed maar hij stopte nog niet waar ik wilde. In ieder geval loopt hij me al niet meer voorbij. Dit is wel confronterend zeg!”

Zegt hij terwijl hij Mitch aan blijft kijken.

“Doe het nog maar een keer”, zeg ik. “Visualiseer waar hij zo gaat stoppen, hoeveel ruimte er tussen jullie is, waar jij dan staat en waar hij stopt en hoe het zou voelen als hij daar stopt waar jij dat wil. Doe maar net alsof er geen andere mogelijkheid is dan dat hij op armlengte afstand van jou stopt.” Ik zie peter zich concentreren terwijl hij samen met Mitch de bak door wandelt. Plotseling stopt hij en op precies hetzelfde moment stopt Mitch ook… peters is even stil, hij kijkt mij aan en zegt; “zo, dit is pas duidelijk”.

Hoe zou het komen dat dit pas duidelijk was voor zowel Mitch als voor Peter? Visualiseren is erg krachtig. Wat je uitstraalt komt bij je terug. Mitch liet peter zien, ervaren, voelen en beleven dat als hij zich kan voorstellen dat het paard stopt, het dan ook gebeurt. Dit is hoe ik denk dat het werkt… met alles!

Omdat jij het je voor kunt stellen in je brein, reageert je lijf direct alsof het er al is. Die zekerheid straal je uit en dan krijg je dat het weerspiegelt in alles wat er om je heen gebeurt. Zoals ik al vaker heb gezegd is ons lijf, ons hoofd en ons hart (en ziel) met elkaar verbonden. Verander je iets in het één dat heeft dat invloed op het ander.

In dit geval verander je iets in je hoofd. Het beeld wat je ziet en je gedachtes zijn afgestemd alsof het er al is en alsof het al gebeurt. Je lichaamstaal en gezichtsuitdrukking verandert direct mee en ook onze gevoelens veranderen alsof we al hebben bereikt wat we zojuist in ons hoofd zagen. Doordat alles is afgestemd op wat je wilt bereiken, trek je het ook aan. Je hoort vast wel eens mensen zeggen dat ze in een flow zitten… mijn idee is dat zij waarschijnlijk goed kunnen visualiseren. Wat je aandacht geeft dat groeit en dus krijg je er alleen maar meer van. Hetzelfde zie ik ook vaak andersom gebeuren. Mensen die negatief denken, denken in beperkingen en in gemis krijgen vaak meer van wat zij zich visualiseren.

Dat is natuurlijk best confronterend. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk zou kunnen zijn voor de dingen die je op je pad tegen komt in je leven. Het mooie hiervan is dat je het ook weer om kunt draaien. Ga maar eens na in jouw leven. Ben je gedurende de dag vaak boos? Bang? Bedroefd? Blij? En je gedachtes, welk gevoel geven ze jou? Welke overtuigingen heb je en zit daar boosheid, angst, verdriet of vreugde op? Wat maak je zoal mee in je leven en wat voor gevoel geven die gebeurtenissen jou? Grote kans dat als je vaak boos bent en boze dingen denkt, er vaak dingen gebeuren die je nog bozer maken. Als je nu eens bedenkt wie deze gedachtes en visualisaties in jouw hoofd stopt? Precies, dat ben je zelf. Dus… als je zelf voor die gedachtes en beelden zorgt dan kun je ook zorgen dat je andere gedachtes krijgt en andere beelden ziet. Het is even oefenen maar het gaat je zeker helpen om je doelen te bereiken! Top sporters doen het dagelijks. Wat blijkt, als zij hun wedstrijd visualiseren dan gebruiken ze direct dezelfde spieren als die ze daadwerkelijk zouden gebruiken. Mooi hè!

Hoe completer, hoe beter

Belangrijk bij visualiseren is dat je al je zintuigen gebruikt. Hoe voel je je als je het bereikt hebt? Wat zie je dan? Wat zouden mensen zeggen en wat zou je horen? Zou je iets ruiken of proeven? Hoe completer je visualiseert hoe beter de energie die je uitstraalt. Als je niet goed zou kunnen denken in beelden dan heb je dus al je andere zintuigen nog om je te helpen. Visualiseren doe je dus met al je zintuigen. Ik zeg altijd maar; “voel in je kleinste cel dat het zo is, geloof er echt in.” Maak anders eens een moodboard van iets wat je graag zou willen. Ga in tijdschriften zoeken hoe het eruit zou zien of op internet. Maak het visueel voor jezelf. Kijk er elke dag naar en voel hoe het zou voelen als het al bereikt was. Gebruik al je zintuigen. Ik weet zeker dat het je heel veel gaat opleveren. Laat je mij over een aantal weken weten hoe het gaat? Veel plezier in ieder geval want bezig zijn met je dromen dat geeft alleen al super veel energie

Liefs,
Brenda
Therapeut met de hulp van paarden