Je denkt dat je leven geweldig is… maar dan…

Herken je dat ook? Dat wanneer er iets nieuws op je pad komt, misschien wel die wens die uitkomt van je langgekoesterde droom zoals; die nieuwe opleiding die je bent gaan volgen, een nieuwe baan gevonden of eindelijk ben je in de supermarkt tegen je nieuwe liefde aangelopen!

En dat je dan helemaal vol enthousiasme, daadkracht of in het geval van verliefdheid “in de roze wolken” begint je aan je nieuwe avontuur, totdat het moeilijk word… Ohnee, die nieuwe liefde heeft niks meer van zich laten horen… Potverdorie, opleiding niet gehaald. Sjongejonge, ook hier is het een zooitje op de werkvloer en wordt al het werk op jou afgeschoven…. 

Bah, het zit gewoon allemaal tegen! 

Wie kent dit soort momenten niet!? Soms kan het je opeens even allemaal teveel worden… 

De interne saboteur

En wat gebeurt er dan…. Dan komt het dat stemmetje in je hoofd, dat zegt; “Ik kan het niet.” “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik ben blijkbaar niet geschikt voor een relatie.” “Anderen vinden mij niet aardig.”  “Ik zal nooit werk vinden dat bij me past, ik ben gewoon niet slim genoeg.” En zo kan ik nog wel even doorgaan met al die bull-shit die wij de hele dag tegen ons zelf vertellen.

Misschien herken je dat je van al die gedachtes ontzettend onrustig en moe word. Misschien ook wel verdrietig, want ja; zie je wel, het is weer niet wat je er van gehoopt had. Dus grote chaos in je hoofd!!

Wat je denkt bepaal je zelf!

De negatieve gedachtes zijn er vaak al voordat je het door hebt. Maar hoe mooi is het, dat we zelf onze gedachtes kunnen sturen? Dat we dus zelf kunnen bepalen hoe we reageren, als iets tegenzit in ons leven. Oefening baart kunst, dat wel. Het gaat niet vanzelf! 

Hier een aantal tips waar je thuis direct mee aan de slag kunt gaan;

 

Tip 1: Bewustwording

Word je bewust van dat iets spannend, moeilijk of even verdrietig mag zijn, wanneer iets niet gaat zoals je gehoopt had. Geef jezelf dan niet op je kop, of probeer er niet van weg te vluchten, maar ga er juist eens even voor zitten. En voel gewoon eens hoe het voelt. Mag alles er zijn?

Als je een bal onder water probeert te houden, komt hij 2x zo hard terug uit het water… Dat is ook wat er gebeurt met je gevoelens als ze geen ruimte krijgen.

 

Tip 2: Stel jezelf de juiste vragen

Ingeval van de studie waarvoor je nog niet geslaagd bent; 2 voorbeelden

A) Of je zegt tegen je zelf “Zie je wel dat ik het niet kan? “
B) Of je zegt; “Wat heb ik er van geleerd?” “Wat heb ik er nog voor nodig, welke kennis, tools, om de studie wel te behalen? En wie kan mij daar eventueel bij ondersteunen? Wie is er al expert op dit gebied, waar ik van kan leren?”

Voel je het verschil hoe B veel liefdevoller naar jezelf is…? En zeg nou zelf, als je tegen jezelf zegt “zie je wel dat ik het niet kan”, zou je dan doorgaan of is de kans groot dat je stopt met je droom te verwezenlijken?!

Wellicht heb je zelf kinderen. Een kind begint eerst met kruipen, en gaat dan langzaam leren lopen. Heb je ooit wel eens een kind gezien die meteen viel en dacht “ik ga dat nooit meer proberen, ik kan het toch niet!?”. Nee toch he?

Een kind valt op, en probeert het opnieuw. En na een tijdje lukt het. Laat je dus niet tegenhouden maar ga door en doe net wat nodig is.

Tip 3: Let op bij wie je advies vraagt;

Grote kans dat je gewoon even je hart moet luchten als er iets ingrijpends gebeurt…. Leuk, die vriendin die altijd met je meepraat. Die zegt; “wat erg voor je dat het niet zo lekker gaat op je werk, belachelijk dat ze er niks aan doen.” Maar helpt dit je?

Want stel dat ze zou vragen, “Wat is jouw aandeel in dit verhaal?” Of “Welke invloed heb jij om dit te veranderen?” Of “Wat heb je zelf nodig, zodat je er zelf geen last meer van hebt?”

Zo kun je er iets van leren, waar dat je niet alleen op de werkvloer gaat helpen, maar ook in andere lastige situaties.

Je zult merken dat je omgeving van alles tegen je zegt, en dat dat soms behoorlijk tegenstrijdig kan zijn. De een zegt dit, de ander zegt dat…. maar ze hebben allemaal hun eigen referentiekader en overtuigingen. Hun goedbedoelde advies zegt niks over jou, maar juist alles over hen.

Beweeg dus niet teveel mee met wat een ander wel of juist niet vindt dat je zou moeten doen. Denk na over wat JIJ wil.

 

Tip 4: Tijd voor je zelf nemen, het momentje van rust

Sta eens STIL. Dan heb je tijd om gebeurtenissen die tegenvallen te verwerken. Om te voelen wat er in jou gebeurt. Hollen we niet allemaal maar door? Omdat we zogenaamd van alles “moeten”? Dat vele “moeten” kan ook een vlucht zijn, om maar niet stil te hoeven staan bij wat er allemaal gebeurt.

Ga eens eens iedere dag een momentje van stilte en rust voor jezelf inplannen. Een moment rust voor JOU. Wat rust is, is voor iedereen anders. Voor jou is dit misschien wel meditatie opzetten, een boek lezen,  lekker plonzen in een bad met een heerlijk geurtje erin, of in het bos gaan wandelen in volledige stilte.

Gun jezelf deze rust, maar vooral NEEM dit moment van rust ook.

 

Als alles even tegenzit, ook dan komt er weer een nieuwe dag

Soms lijken gebeurtenissen zo’n impact te hebben, dat het lijkt of de gevoelens die daarbij horen nooit meer voorbij zullen gaan. 

Wat er ook is gebeurd……. De gebeurtenis zelf kun je niet veranderen! Maar hoe je ernaar kijkt wel.

Bij ons in therapie bij de paarden komen veel mensen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt. Hoe groot of klein ook, iedere traumatische gebeurtenis heeft een belangrijke impact gehad op iemands leven. Vaak horen we “er is niet echt iets heftigs gebeurd in mijn leven.”. Als we dan dieper gaan inzoomen, komen we erachter dat bepaalde gebeurtenissen – hoe klein ze ook lijken – een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten en het begin waren voor ontstaan van bepaalde patronen in je dagelijks leven.

Bij ingrijpende gebeurtenissen, in het heden of het verleden, helpen we je om je gevoelens en gedachten te onderzoeken en om de gebeurtenis te verwerken.

 

Een inrgijpende gebeurtenis verwerken? 

De paarden kunnen je hierbij helpen, ze spiegelen niet wat je zegt, maar vooral hoe je je voelt. En reageren dus ook meteen wanneer jij je onrustig of juist heel rustig voelt. Daardoor kun je meteen ervaren, welke oefening voor jou werkt en dat thuis meteen toepassen. Vraag nu een eerste sessie aan via deze link in Veghel. Wil je liever op onze locatie werken in Weert? Mail dan naar katja@2tangocoaching.nl. We hopen je binnenkort te ontmoeten!

Liefs,

Katja

Beter omgaan met tegenslagen?

Boek je eerste sessie bij de paarden!