Ik ga stoppen met roken!
Ik ga drie keer in de week sporten!
Ik ga twintig kilo afvallen!
Ik ga meer tijd besteden aan mijn gezin!
Ik ga een nieuwe baan zoeken!
Ik ga minder stressen en meer genieten!
Ik ga…
Goede voornemens
Herken je ze? Vast wel! Ik las namelijk laatst dat maar liefst 4 op de 5 Nederlanders goede voornemens opstelt voor het nieuwe jaar. En het heeft ook wel wat; Een heel nieuw jaar… 365 nieuwe dagen, nieuwe kansen, een nieuw begin. We starten vol goede moed in januari met onze voornemenslijst en na de eerste week, misschien wel na de eerste dagen, vertonen zich de eerste scheurtjes al.
- Dat ene sigaretje op dat feestje kan toch geen kwaad?
- Ik ga vandaag niet naar de sportschool, ik ben al 2x geweest. Dat is ook goed toch?
- 20 kilo afvallen? Pff, dat ziet er ineens uit als een onhaalbaar doel als je na een week beulen nog maar 0,3 kilo bent afgevallen. Die chocoladereep kijkt je lonkend aan vanuit het keukenkastje.
- Tijd besteden aan het gezin, o ja…. Maar toch is die drukke agenda nog niet veranderd. Help!
- De vacatures vliegen je om de oren, al vele brieven geschreven en nog niks gehoord… zucht…
Minder stressen? Hoe doe je dat eigenlijk????
Pff…
En zo geschiedde dat aan het eind van januari we de helft van onze goede voornemens alweer verbannen hebben naar een donker hoekje in onze hersenpan. De andere helft hebben we gefrustreerd over onze schouder heen gegooid, onder het mom van: volgend jaar opnieuw proberen.
(Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash)
Maar hoe komt het nou dat die goede voornemens zo lastig zijn om waar te maken, om ze wel te laten slagen? Voornemens zijn gebaseerd op een einddoel en voelt vaak als een verplichting. Mensen kiezen hun voornemens vaak op basis van móéten. Die verplichting is erg lastig vol te houden wanneer je bijvoorbeeld terug komt van een drukke werkdag. Nog een reden waarom goede voornemens vaak mislukken; we zijn allemaal een kei zijn in het stellen van onrealistische doelen… We leggen de lat hoog en er mist vaak een echt plan.
Hoe kan je goede voornemens wel succesvol maken?
Graag deel ik 5 tips met je. Wanneer je deze tips toepast, dan gaat het zeker een stuk makkelijk om ook jouw goede voornemens te halen!
1. Niet teveel voornemens!
Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer. Vergeet niet dat een goed voornemen verandering vraagt en verandering kost energie en moeite. Wanneer je van jezelf vraagt om te veranderen op allerlei aspecten tegelijkertijd is dit gedoemd om te mislukken. Dat is een te hoge lat, niet haalbaar en daardoor heel demotiverend.
2. Maak van je voornemen een doel
In plaats van: ik neem mezelf voor om minder over te werken. Naar: vanaf nu ben ik drie keer per week om 18.00 thuis. Hoor je het verschil? Het is dezelfde intentie maar op een hele andere manier de wereld in gezet. Dit is een besluit en je zult merken met een ander resultaat.
2. Wat is je motivatie?
Belangrijk om voor jezelf na te gaan wat je motivatie is. Is je motivatie intrinsiek (vanuit jezelf) of extrinsiek (buiten jezelf, bijvoorbeeld je omgeving). Zoek uit waarom je dit voornemen hebt opgesteld en voor wie. Als jij je bewust bent van het ‘waarom’ kom je bij de juiste motivatie uit en voel je direct of dit iets is wat je voor jezelf wilt doen of voor iemand anders. Voor mij persoonlijk werken dingen enkel die ik écht voor mezelf doe.
3. Maak een duidelijk plan voor jouw doel.
Heb je wel eens gehoord van een SMART plan? (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden). De kans op slagen is dan echt veel groter. Ik weet het, het klinkt streng… maar dit gaat er wel voor zorgen dat je over 2 maanden nog niets bent opgeschoten. Je kunt nu eenmaal niet verwachten dat je met dezelfde omstandigheden en terwijl je hetzelfde blijft doen, een ander resultaat gaat krijgen. Er zullen dingen moeten veranderen als jij echte verandering wilt.
4. Vier (kleine) successen!
Super belangrijk, je hoeft namelijk niet te wachten tot je goede voornemen compleet is behaald. Wilde je stoppen met roken en heb je er één rookvrije week opzitten? Super knap, beloon jezelf! Wilde jij 20 kilo afvallen en heb je de eerste 2,5 te pakken? Topper! Ga het vieren!
5. Doorpakken!
En als je er na een paar dagen over maanden achter komt dat je voornemen (alweer) niet gelukt is, begin dan dezelfde dag nog met een nieuwe poging. Je hoeft niet te wachten tot 1 januari 2021. 😉
Heel veel liefs van Maree
Kan jij onze hulp gebruiken bij het bereiken van jouw goede voornemens?
Soms kan het fijn om wat ondersteuning te krijgen bij het bereiken van je goede voornemens voor het nieuwe jaar. Wij bieden jou die ondersteuning graag! Stuur ons een berichtje en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Benieuwd naar onze andere blogs? Hieronder zie je een overzicht van de laatst verschenen blogs op onze website.